Nederlandse zorg scoort goed bij internationale vergelijking
Datum: 23 december 2019Er wordt veel gemopperd op de zorg in ons land. Maar… onderzoek uit de UK toont verrassend aan dat we het helemaal niet slecht doen. Integendeel. Onderzoekers hebben namelijk de NHS vergeleken met negen landen met een vergelijkbare levensstandaard. En wat blijkt? Op veel indicatoren ten aanzien van kwaliteit en kosten scoren we zeker niet afwijkend en tegelijkertijd is onze gezondheidzorg doelmatiger. Jawel.
Het British Medical Journal heeft dit onderzoek gepubliceerd. De NHS (National Health Service) wordt daarin vergeleken met de zorg in Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, VS, Zweden en Zwitserland.
Huisartsenzorg
Daaruit blijkt dat de huisartsendichtheid in ons land (overigens samen met Australië) het hoogste is: namelijk 1,6 voltijd huisarts per 1000 inwoners. Driekwart van de Nederlanders kan binnen 24 uur terecht bij de huisarts, om precies te zijn: 76%. En dat is vergeleken met de meeste landen een goede score. Alleen in Duitsland (83%) en Frankrijk (81%) ligt dat percentage hoger. Onze huisartsen werken ook snel: 85% besteedt maximaal 15 minuten aan een routineconsult, tegen 38% gemiddeld. Maar of dat een voordeel is, is natuurlijk maar zeer de vraag. Want meer tijd per patiënt is zeker een wens van onze huisartsen.
Ziekenhuisopnames
De Nederlandse zorg doet het ook goed op het terrein van vermijdbare ziekenhuisopnames. Zo worden in ons land maar weinig mensen opgenomen in het ziekenhuis vanwege ontregelde diabetes, namelijk 70 patiënten per 100.000 inwoners. Dat is het laagste aantal in de onderzochte tien landen. In Duitsland, waar dat aantal het hoogste is, is dat het driedubbele (!), namelijk 218. Bij vermijdbare opnamen van COPD-patiënten vanwege exacerbaties scoort Nederland met 166 onder het gemiddelde met 204. Maar daarin doet Zwitserland het beter met 111 patiënten. En het feit dat de gemiddelde ligduur in Nederland 4,5 dag het laagste is van de tien landen, zal geen verrassing zijn.
Inkomen
Tot slot nog een opvallend weetje: samen met Canada heeft Nederland het laagste percentage artsen dat ontevreden is over het inkomen.