Nationaal eHealth Living Lab gaat apps beoordelen

Nationaal eHealth Living Lab gaat apps beoordelen

Datum: 28 februari 2018

Leiden krijgt een Nationaal eHealth Living Lab (NeLL): een instelling die zich bezighoudt met het onderzoeken van digitale middelen om ziekten te monitoren en gezondheid te verbeteren. In het lab kunnen patiënten, artsen, studenten, onderzoekers en ict’ers digitale gezondheidsmiddelen, zoals apps, sensoren, wearables en robots testen. Het streven is dat er een onafhankelijk keurmerk komt dat een Europese standaard gaat zetten. De kick-off van het lab is op 9 maart aanstaande.

Consumenten kunnen eigenlijk niet beoordelen of een app veilig en goed is. Daar bestaat dan ook veel verwarring over. Het NELL wil hier een einde aanmaken.

Studenten inzetten
Volgens Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden, zijn er ongeveer 325.000 e-health-apps, waarvan het grootste deel nooit goed is onderzocht. Hij wil dat in het lab het kaf van het koren wordt gescheiden. In Nieuwsuur noemt hij dat “een schier oneindige klus.” Daarom wil hij hiervoor 20 duizend studenten uit Zuid-Holland inzetten, als onderdeel van hun curriculum. Zij gaan apps gaan testen en beoordelen. Niet alleen of de informatie klopt, maar ook of die begrijpelijk is. “Na een paar jaar moeten we dan een heel eind zijn”, denkt Chavannes. “Er komen elke dag een paar honderd apps bij, dus het is nooit af, maar het is goed dat we nu ergens beginnen.”

Onafhankelijk keurmerk
De apps die met een goede beoordeling uit de test komen, moeten een keurmerk krijgen. Met de beoordelingen wil de instelling een Europese standaard zetten. Het keurmerk moet absoluut onafhankelijk zijn, vindt Chavannes. “Apps van fabrikanten zijn bijvoorbeeld nooit onafhankelijk. British Tobacco heeft bijvoorbeeld een paar apps om van het roken af te komen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat die een goede beoordeling krijgen”, aldus de hoogleraar in Nieuwsuur.
Ook artsen- en patiëntenorganisaties testen apps. Volgens Chavannes heeft de GGD een mooi appchecker. ZorgenZ publiceerde daar eerder over: GGD Appstore beoordeelt gezondheidsapps. Hij wil graag met al deze partijen samenwerken in een consortium.

Kick-off bijwonen?
Met de kick-off willen de initiatiefnemers de mogelijkheden van NeLL op regionaal en nationaal niveau onder de aandacht brengen bij geïnteresseerde burgers, patiënten, zorgverleners, studenten, kennisorganisaties en bedrijven.
U kunt de kick-off bijwonen en zich aanmelden via de website www.kickoffnell.eventbrite.nl.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *