“Na SOLK ben ik een betere versie van mezelf geworden”
Datum: 9 oktober 2015“SOLK heeft een andere aanpak nodig en daar moeten zorgverleners oog voor krijgen. Ik heb ervaren dat huisartsen de spil zijn en een kernfunctie hebben als het gaat om herkennen, erkennen en een juiste verwijzing van een SOLK-patiënt. Want een patiënt met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten is wel te behandelen.”
In het tweede interview in de aanloop naar het congres SOLK: Niet te verklaren? Wel te behandelen!, georganiseerd door de ROS’en Caransscoop, ROSET, Progez en ELANN, spreekt Sonja Zeilmaker van Caransscoop met ex-SOLK-patiënte Monique Sturre. Haar zoektocht naar herstel en hoe ze de oplossing heeft gevonden, is vastgelegd in het boek ‘Alle therapeuten gehad’. Meer dan negen jaar leefde Monique met ernstige pijnklachten en zag ze haar toekomst als uitzichtloos. Nu is ze al twee jaar klachtenvrij en werkt als zelfstandig loopbaanspecialist.
Afgeschreven
Monique schetst kort de negen en een half jaar waarin ze – na een auto-ongeluk – met pijnklachten van dokter naar specialist, naar therapeut en weer terug ging. Ze raakte haar baan kwijt en belandde in de WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Via een re-integratietraject moest ze op zoek naar passend werk, want fulltime werken was er niet meer bij. Haar leven leek uitzichtloos: “Ik had mezelf afgeschreven, want: wat moet en kan ik nu nog? Alle zorgverleners – ik heb er veel gezien – behandelden me goed, namen me serieus, waren met me begaan en probeerden hun best te doen. Maar mijn klachten werden niet opgelost. Ik leidde een pijnlijk en onzeker leven.”
Zoeken naar de oorzaak
Ze verhuist, samen met haar partner naar een andere plaats. “Uiteindelijk werd ik door de huisarts in mijn nieuwe woonplaats verwezen naar een psychosomatisch therapeut. Ik stond na al die jaren van allerlei therapeuten en evenzo vele behandelingen heel sceptisch tegenover psychosomatische therapie. Ik geloofde er niet in. Maar de vraag: waarom heb je pijn?, schudde alles op. Psychosomatische therapie gaat niet over leren omgaan met de pijn, maar over zoeken naar de oorzaak van de pijn. Psychosomatische therapie gaat over gedachten en gedrag.”
“Op een dag word je wakker …”
Voor Monique was dit de doorbraak op weg naar een klachtenvrij bestaan. Ze omschrijft het helder: “Ik was zelf niet meer bij machte om het evenwicht te herstellen. Psychosomatische therapie is confronterend en de acceptatie dat het bij mezelf lag was niet makkelijk. Maar het heeft me wel opgeleverd dat ik op een dag wakker werd… en ik iets miste. Dat was de dag dat ik opstond zonder pijnklachten.”
Wat kan er beter?
“Zorgverleners”, zo vertelt Monique, “zouden meer oog moeten hebben voor het bredere verband. Want lichamelijke klachten hebben een grote impact op het leven van een patiënt. Telkens je neus stoten wanneer een behandeltraject succesvol wordt afgesloten maar niet het gewenste – pijnvrije – resultaat oplevert, doet ook iets met een patiënt. Bij elke huisarts moet een alarmbel afgaan wanneer een patiënt met dezelfde klacht blijft terugkomen. En zeker niet onbelangrijk: het is een voordeel wanneer een huisarts op de hoogte is van de psychosomatische therapie.”
Een vitale toekomst
Monique Sturre is nu loopbaanspecialist. “Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een plek is waar iemand zijn talenten optimaal kan inzetten. In re-integratie, tweede spoortrajecten en in vitaliteitworkshops zoek ik actief naar talenten en de beste manier waarop zij duurzaam kunnen worden ingezet. Hierbij richt ik me op mogelijkheden en een vitale toekomst.”
Dit interview van Sonja Zeilmaker verscheen eerder op de website van Caransscoop.
Ga hier naar het Programma van het congres SOLK: Niet te verklaren? Wel te behandelen! Het congres wordt op 4 november in Zwolle gehouden.