Multifocale lenzen: wat zijn de voordelen?

Multifocale lenzen: wat zijn de voordelen?

Datum: 24 augustus 2020

multifocale lenzenDe meeste mensen zijn wel bekend met multifocale brillen. Dit is een bril om zowel dichtbij als veraf scherp te kunnen kijken. Minder bekend zijn de multifocale of varifocale lenzen. Deze soort lenzen stellen de drager in staat om zonder bril, op afstand en dichtbij, altijd scherp zicht te hebben. Met deze lenzen lees je net zo eenvoudig de kleine letters van de krant en zijn voorwerpen op afstand goed te herkennen. Dit artikel geeft uitleg over de werking van de lenzen en de voordelen voor de gebruiker.

Wat is een multifocale lens?

Een multifocale lens is een lens waarin twee verschillende sterktes zijn geïntegreerd. Een leesgedeelte is geschikt voor dichtbij en een ander deel speciaal geschikt om op afstand scherp te kijken. De hersenen zijn hierdoor in staat om te bepalen welke sterkte gebruikt moet worden op een bepaald moment. Multifocale lenzen zijn verkrijgbaar als daglens, weeklens of maandlens, waardoor het nooit meer nodig is om een aparte leesbril te gebruiken.

Belangrijkste voordelen van multifocale lenzen

  • Multifocale lenzen hebben verschillende voordelen. Met deze lenzen kijk je altijd scherp. Er zijn dus geen andere soorten lenzen of (lees)bril meer nodig.
  • Met een multifocale bril is er altijd de vervelende rand van de bril die het zicht vertroebeld. Met een multifocale lens is er altijd sprake van een vrij zichtveld, ongeacht de kijkrichting.
  • Ogen wennen snel aan multifocale lenzen. Ze zijn gemaakt van en speciaal materiaal waardoor de ogen niet geïrriteerd raken. Ogen wennen snel aan multifocale lenzen waardoor de meeste gebruikers na een korte wenperiode niet eens meer merken dat ze lenzen dragen.
  • Er is veel keuze uit de soort multifocale lenzen. Kies voor daglenzen om altijd schone lenzen te dragen, of kies voor week- of maandlens die wel moet worden schoongemaakt. Afhankelijk van de behoefte van de ogen zijn er ook extra zuurstofdoorlatendheid multifocale lenzen of exemplaren die de ogen extra vochtig houden.

Waarom zijn multifocale lenzen nodig?

Multifocale lenzen zijn hetzelfde als varifocale lenzen. De woorden worden naast elkaar gebruikt, maar betekenen hetzelfde. De meeste mensen die ouder worden krijgen meer moeite om “de kleine lettertjes” te lezen. Deze ouderdomsverziendheid is ook bekend onder de medische term presbyopie. Dit betekent dat de oogspieren langzaam maar zeker verslappen, waardoor de ooglens niet voldoende kan worden aangespannen. Dit aanspannen is belangrijk om scherp te kunnen kijken. Mensen zonder bril of lenzen kiezen in dit geval voor een eenvoudige leesbril, maar voor mensen met lenzen is de varifocale uitvoering de beste oplossing.

Multifocale lens of bril?

De gevolgen van presbyopie is eenvoudig te corrigeren met een bril met leesstukken. Deze brillen hebben een apart leesstuk aan de onderkant van de glazen en corrigeren de bijziendheid bovenin het glas. Het nadeel van deze oplossing is dat de ogen zich steeds opnieuw moeten scherpstellen. Om de focus dichtbij en veraf te behouden zijn er multifocale brillen met meerdere correcties in het glas. Gemakkelijker zijn multifocale lenzen waardoor het zicht altijd scherp zal zijn. Deze oplossing is rustiger voor de ogen.

Meer info over Multifocale lenzen.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *