Moet maandverband gratis worden?

Moet maandverband gratis worden?

Datum: 12 december 2022

In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de problemen waar de vrouwen in de  maatschappij tegenaan lopen. Één hiervan zijn incontinentie -en menstruatieproducten, zoals Tena lady. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van incontinentie- en menstruatieproducten, zoals Tena lady. Onlangs is er in het nieuws naar voren gekomen dat een meerderheid van mannen en vrouwen vinden dat menstruatieproducten kosteloos moeten zijn. Echter, is dit in Nederland nog steeds niet ingevoerd. Een menstruerende vrouw is ten minste 2 euro per maand kwijt aan maandverband, tampons, menstruatiecups of andere menstruatieproducten. De jaarlijkse kosten hiervan verschilt natuurlijk per persoon. De ene vrouw heeft meer menstruatieproducten nodig dan de andere. Het probleem is dat niet iedere vrouw het breed heeft en menstruatieproducten voor zichzelf kan kopen. Wil jij weten waarom maandverband wel of niet gratis moet worden? In dit artikel lees je hier meer over.

Menstruatieproducten

De meeste vrouwen worden elke maand ongesteld. Tijdens de menstruatie worden menstruatieproducten gebruikt om het bloed op te vangen. Gebruik je dit niet, dan is de kans groot dat het bloed doorlekt en op je kleding terecht komt. Er zijn verschillende soorten maandverbanden, zoals maandverband met vleugels, herbruikbare maandverband, inlegkruisjes etcetera. Het gebruik van deze producten is een basisbehoefte van een vrouw. Wanneer een vrouw te maken heeft met hevige menstruatie bloedverlies, wordt er een grotere hoeveelheid producten gebruikt dit op te vangen. Dit kost uiteraard geld. Vrouwen die het niet breed hebben, moeten het doen met een aantal toiletpapier velletjes of gebruiken een maandverband veel langer dan eigenlijk mag. Dit is niet hygiënisch en gevaarlijk voor de gezondheid van de vrouw. Hierdoor kan de vrouw namelijk infecties oplopen, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties. Hierom is het belangrijk dat iedere vrouw het recht menstruatieproducten te gebruiken, ongeacht de financiële situatie.

Menstruatieproducten

Andere initiatieven

Er worden meerdere initiatieven genomen om maandverband toegankelijk te maken voor vrouwen. Zo kunnen meisjes, waarvan de ouders een laag inkomen hebben, menstruatieproducten kopen met het geld van de gemeente. Daarnaast worden gratis menstruatieproducten uitgedeeld onder vrouwen die worden ondersteund door hulporganisaties. Ook wordt er een minder btw betaald over menstruatieproducten. Niet alleen vrouwen hebben kussentjes nodig om vloeistof op te vangen. Mannen kunnen namelijk ook last hebben van incontinentieproblemen. Hiervoor is Tena men gelanceerd.

Kortom, maandverband is een basisbehoefte voor een vrouw. Bij vrouwen die het niet breed hebben, is het lastig om aan maandverband te komen. Niet alleen vrouwen hebben verband nodig vloeistof tegen te houden, ook mannen met incontinentieproblemen.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *