Minister De Jonge: “Stelselwijziging is onvermijdelijk”

Minister De Jonge: “Stelselwijziging is onvermijdelijk”

Datum: 27 oktober 2019
hugo_de_jonge_rotterdam_zorgenz

Minister Hugo de Jonge wil met beroepsgroepen afspreken dat een technologische vernieuwing de nieuwe standaard wordt.

We zijn volgens minister Hugo de Jonge (Medische Zorg) onvoldoende voorbereid op de toekomst en de zorgvraag die verdubbelt. “Het is onvermijdelijk dat we ons zorgstelsel moeten aanpassen. Met meer regie in de regio en meer inzet op innovatie en het voorkomen van ziekten.” Dat zegt de bewindsman vandaag in het discussie programma Buitenhof. Voor de zomer volgend jaar hoopt hij de stelselwijziging te hebben uitgewerkt.

In het interview reageert De Jonge desgevraagd op een artikel afgelopen zaterdag in de Volkskrant: De man die onterecht 19 dagen in een ziekenhuisbed lag. Dit artikel beschrijft de zoektocht naar een goede opvang voor een oudere kwetsbare man wiens vrouw in een verpleeghuis was opgenomen. “Er staat nergens in de wet dat verstandig samenwerken over de domeinen heen verboden is.” Als goed voorbeeld noemt hij het transferpunt in Deventer dat huisartsen en andere zorgverleners begeleidt en ondersteunt in het zoeken naar een plek voor patiënten die niet thuis kunnen blijven en elders zorg nodig hebben. Ze proberen zo te voorkomen dat iemand in een verkeerd bed terechtkomt.

Innovatie moet nieuwe standaard worden
Hoe zijn we straks beter voorbereid op de toekomst? De Jonge noemt drie punten: meer inzetten op innovatie die arbeid bespaart. “De zorgsector is de enige sector waar innovatie niet tot lagere kosten leidt, maar tot hogere. Dat komt omdat een innovatie bovenop de al bestaande praktijk komt en niet in plaats van.” De minister wil met beroepsgroepen afspreken dat een technologische vernieuwing de nieuwe standaard wordt. Hij pleit voor meer opschaling.

Juiste prikkels
Inzetten op preventie moet ook lonen, stelt De Jonge. “We moeten het stelsel zo inrichten dat het loont om extra te investeren in preventie. De prikkels moeten goed zijn. Het mag niet zo zijn dat een zorgkantoor de revenuen opstrijkt en niet de gemeente.” Ook benadrukt hij dat er meer regie naar de regio moet.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *