Miljoenennota: weinig verbinding tussen economie en gezondheidszorg

Miljoenennota: weinig verbinding tussen economie en gezondheidszorg

Datum: 16 september 2020

Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, heeft met interesse de Miljoenennota tot zich genomen. In dit stuk, dat toch vrij omvangrijk genoemd mag worden, is nauwelijks aandacht voor de gezondheidszorg, om van de ouderenzorg nog maar te zwijgen. Sterker nog, het woord ouderen komt slechts een enkele keer in de nota voor; de term verpleeghuis slechts één keer.

 

“Enorm teleurstellend”, aldus voorzitter Nienke Nieuwenhuizen. “Uiteraard is het logisch en goed dat er veel aandacht is voor de economische situatie in Nederland, maar de laatste tijd is toch gebleken dat gezondheidszorg en economie nauw met elkaar verbonden zijn. De zorg voor onze kwetsbaarste burgers en ouderen vinden we net zo belangrijk.”

 

Investeren in de toekomst

In de nota wordt de langdurige zorg alleen genoemd in relatie tot de kosten. De opbrengsten die ontstaan door het voorkomen van ziekenhuis- en IC-opnames lijken echter over het hoofd te worden gezien. En waar is de aandacht voor het investeren in de zorg met het oog op de toekomst? Denk bijvoorbeeld aan het aantrekken van zorgprofessionals voor de ouderenzorg, maar ook aan preventie en palliatieve zorg.

 

Ouderenzorg in relatie tot COVID-19

“Verder zou je op zijn minst verwachten dat er aandacht zou uitgaan naar de ouderenzorg in relatie tot COVID-19 en dat er geïnvesteerd wordt in infectiepreventie en de gezondheid en het welzijn van patiënten en medewerkers daar. De sector heeft een pittige en zeer intensieve tijd meegemaakt waarin alle zorgmedewerkers zich enorm hebben ingezet. Aandacht voor de  sector die door een gebrek aan beschermende middelen en tests het hardst is geraakt, ontbreekt.”

 

Een lichtpunt in de notitie is dat er geïnvesteerd zal worden in het aantrekkelijker maken van het werken in de zorg. “De vraag daarbij is wel of en hoe die gelden dan terecht gaan komen in de ouderenzorg. Wij zullen de ontwikkelingen kritisch blijven volgen en ons ook in 2021 hard blijven maken voor goede zorg en behandeling in de laatste levensfase”, sluit Nieuwenhuizen af.

 

verenso

 

Verenso

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *