Miljoenen voor ontwikkeling PGO in Noord-Nederland

Miljoenen voor ontwikkeling PGO in Noord-Nederland

Datum: 14 november 2019

Vanaf 1 juli komend jaar zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens. Een grote opgave, waarvoor veelal de kennis en het geld ontbreekt. In Noord Nederland steekt een consortium van 37 bedrijven maar liefst 6 miljoen euro in de ontwikkeling van een persoonlijk gezondheidsplatform (PGO) voor Noord-Nederland. Dat is nog niet voldoende: het project kost 10 miljoen. Daarom loopt er nog een subsidieaanvraag bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland van vier miljoen.

Om onderling medische informatie uit te wisselen moeten alle zorgaanbieders aan zogenoemde MedMij-standaarden voldoen. Zorgpartijen hebben momenteel de handen vol aan het afstemmen op elkaars ict-systemen. In het noorden van ons land trekken Philips Drachten, Medisch Centrum Leeuwarden, stichting Gerrit, ziekenhuis MCL en zorgverzekeraar De Friesland samen op in de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Noord-Nederland. De initiatiefnemers hopen dat over vijf jaar meer dan 200.000 Noorderlingen van de PGO gebruik maken.

Patient in the lead
In de app komen alle medische gegevens en rapporten, maar bijvoorbeeld ook de zelfzorgmetingen van de patiënt, de correspondentie met en tussen zorginstanties, aangevuld met uitleg van Wikipedia en YouTube. Als computersystemen tussen verschillende instanties niet met elkaar corresponderen is dat geen probleem: patiënt is in the lead en die bepaalt wie toegang tot de gegevens krijgt.

Koploper
Er zijn meerdere initiatieven in Nederland om een digitaal dossier te ontwikkelen, maar het noordelijke initiatief is het verst gevorderd. Friesland liep al voorop in de uitwisseling van digitale informatie door de stichting Gerrit. Binnen dit samenwerkingsverband is o.a. uitwisseling van radiologische beelden mogelijk.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: PGO met een extra, met een +

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *