Met technologie bakens verzetten in wijkverpleging

Met technologie bakens verzetten in wijkverpleging

Datum: 7 december 2015

actiz_ezine_wijkverpleging_zorgenzActiz heeft een e-zine uitgebracht met als thema Wijkverpleging: Thuis met technologie. Ga je met technologische toepassingen aan de slag, dan zet je een zorgveranderingstraject in gang, waarschuwt ondernemer Daan Dohmen, die in het magazine aan het woord komt.

Wijkverpleegkundigen zijn het vertrouwde gezicht in de wijk. Wat de wijkverpleging is en kan, daarover lijkt geen twijfel te bestaan. We zijn op weg naar een andere vormgeving van de zorg in de eerste lijn. Hoe we dat met elkaar gaan regelen, organiseren, bekostigen en controleren? Daarover zijn nog veel vragen. Daar gaat het magazine op in.

Iedereen moet de bakens verzetten
Daan Dohmen, eigenaar van FocusCura, is een bekende naam in de zorg. Zijn bedrijf experimenteert met allerlei technische snufjes, zoals de inzet van bewegingssensoren en beeldschermzorg bij ouderen. Zijn adviezen: ga te rade bij collega’s, begin op kleine schaal, geef professionals, zoals in de wijkverpleging, de ruimte en zorg dat ze goed toegerust zijn. Hij zegt: “Iedereen moet de bakens verzetten, want de ontwikkeling gaat door.”

Financiële vergoeding hobbelt erachter aan
Wat betekent technologie thuis in de praktijk? Wijkverpleegkundige Laura Vriendjes verwoordt dat helder: minder reistijd en kosten en meer tijd voor cliënten.
Ook komt een bestuurder van een grote zorgorganisatie aan het woord die vertelt over de dilemma’s en knelpunten bij het inzetten van zorgtechnologie. De innovaties komen heel snel op de markt. En daardoor hobbelt de vergoeding erachter aan.

E-zine over ondernemen ook moeite waard
Een vorige editie van e-zine gaat over ondernemen in de eerste lijn en de rol van de verpleegkundige: E-zine ondernemen in de eerste lijn. Daarin staat onder meer een interview met hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Slaets die welzijnsvragen niet met zorg wil oplossen. Ook een artikel over het anderhalvelijnscentrum Sûnenz in Drachten. Dat blijkt een succesformule te zijn, er komen er meer van. Ook leggen twee specialisten ouderengeneeskunde, die steeds meer buiten de muren van een verpleeghuis werken, uit wat de waarde van wijkverpleging is: ze vervullen een overstijgende rol.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *