Dik tevreden

Dik tevreden

Datum: 16 september 2018

Dik zijn valt niet meer op, want inmiddels heeft nagenoeg de helft van alle volwassenen matig of ernstig overgewicht. Slecht voor de gezondheid, benadrukken zorgverleners keer op keer, het leidt tot welvaartszieken. Er zijn daarom tal van programma’s om dat overgewicht terug te brengen. En per 1 januari a.s. komt de gecombineerde leefstijlinterventie (GLi) in de basisverzekering, juist voor de aanpak van overgewicht. Echter: steeds meer te dikke mensen zeggen er geen probleem mee te hebben.

Van 2015 t/m 2017 was 65 procent van de volwassen Nederlanders tevreden met hun gewicht, meldt het CBS in haar bericht, compleet met grafieken. Meer dan de helft van de mensen met matig overgewicht geeft aan tevreden te zijn over hun gewicht. Slechts 14 procent is daarover ontevreden. En ja: je moet wel gemotiveerd zijn om dit te willen aanpakken.

Verdriedubbeling van obesitas
Te dikke mensen vallen inmiddels niet meer uit de toon. In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht, dus bijna de helft. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent. Kortom: we kijken er niet meer van op.

Body mass index
De mate van overgewicht wordt gemeten met de body mass index (BMI). Dit is even een rekensom, namelijk: het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van matig overgewicht bij een BMI van 25 tot 30. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, of obesitas.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *