Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Meldplicht voor nieuwe zorgaanbieders

Datum: 22 augustus 2017

Alle nieuwe zorgaanbieders worden verplicht zich te melden voordat zij kunnen starten met het verlenen van zorg. Dat staat in het wetsvoorstel Wet toelating zorgaanbieders waarmee de ministerraad op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ingestemd. Deze meldplicht geldt niet voor al bestaande zorgaanbieders.

Bij het doen van de melding worden nieuwe zorgaanbieders direct gewezen op de  kwaliteitseisen waaraan zij moeten voldoen. Door de meldplicht  is de Inspectie voor de Gezondheidszorg beter in staat om de kwaliteit van nieuwe zorgaanbieders in een vroeg stadium te beoordelen.  Sommige zorgaanbieders (zoals instellingen voor medisch specialistische zorg) hebben bovenop de meldingsplicht nog steeds een toelatingsvergunning nodig.

Zelftest
Het wetsvoorstel geldt voor alle nieuwe zorgaanbieders die vallen onder de Wet klachten en geschillen gezondheidszorg. Deze wet geldt voor het overgrote deel van de zorgaanbieders. VWS heeft een brochure uitgebracht met als titel: “Val ik onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg?” Daarin staat onder meer een zelftest, waarmee elke zorgaanbieder kan beoordelen of hij/zij onder de Wkkgz valt.  Meestal is deze test overbodig, want eigenlijk betreft het iedereen die zorg verleent, vallend onder de zorgverzekeringswet, de wet langdurige zorg of wet publieke gezondheid. Ook het verrichten van cosmetische handelingen zoals laseren en botoxinjecties valt onder de Wkkgz, evenals complementaire of alternatieve geneeswijzen.

ZZP in de zorg
De verwachting is dat jaarlijks 8.000-10.000 nieuwe zorgaanbieders zich zullen melden. Het betreft dus niet alleen zorginstellingen. Ook iedereen die zich als zelfstandige wil vestigen in de zorg, zoals wijkverpleegkundigen of apothekers die als invaller als medicatiebeoordelaar aan de slag wil, moet zich aanmelden, zodra deze wet officieel is aangenomen. VWS heeft overigens recent een herziene handreiking ZZP’ers uitgebracht, waarin staat waar zzp’ers aan moeten voldoen in het kader van de Wkkgz.  ZorgenZ heeft hierover recent een artikel gepubliceerd.

Ingangsdatum
De ingangsdatum van meldplicht laat nog even op zich wachten, want het wetsvoorstel toetreding zorgaanbieders (Wtza) en daarmee samenhangende wetsvoorstel aanpassingswet wet toetreding zorgaanbieders (AWtza) moet eerst door de Koning aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Dat gebeurt volgens het nieuwsbericht van VWS op korte termijn. Zodra deze wetsvoorstellen worden aangenomen, vervalt de huidige toelatingsprocedure uit de Wet toelating zorginstellingen.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *