Mbo-wijkverpleegkundigen mogen tijdelijk indiceren

Mbo-wijkverpleegkundigen mogen tijdelijk indiceren

Datum: 24 oktober 2014

Wijkverpleegster, indicerenOVERGANGSPERIODE – Om het verwachte tekort aan wijkverpleegkundigen op te vangen, hebben V&VN, Actiz en Branchebelang Thuiszorg (BTN) afgesproken dat er een overgangsperiode komt waarin ervaren mbo-opgeleide verpleegkundigen tijdelijk mogen indiceren. Deze mbo-opgeleide verpleegkundige moet expert zijn in de wijk, 24 uur per week werken en gestart zijn met de opleiding hbo-Verpleegkunde.

De afspraken en de uitleg staan in het document Toewerken naar voldoende gekwalificeerde verpleegkundigen in de wijkverpleging. Alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen mogen indiceren en zorg organiseren in de wijk. Maar vanwege het verwachte tekort aan deze verpleegkundigen, is deze afspraak gemaakt.

Ongeveer 20 procent van de zorgorganisaties heeft geen hbo-opgeleide verpleegkundigen in dienst. Dat blijkt uit onderzoek van ActiZ en BTN. Organisaties houden rekening met een tekort aan hbo-opgeleide verpleegkundigen, zowel op de korte als de lange termijn. Ruim 75 procent van alle verpleegkundigen zijn mbo-opgeleide verpleegkundigen. Meer dan de helft van de zorgaanbieders zegt moeite te hebben met het werven van hbo-opgeleide verpleegkundigen. Daarnaast geeft het merendeel van de zorgaanbieders aan dat de instroom vooral wordt verwacht vanuit afgestudeerden van de hbo-v opleidingen.

(Foto: Lisa S./Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *