Mantelzorger word je vaak onbewust

Mantelzorger word je vaak onbewust

Datum: 8 november 2018

De meeste mensen worden niet bewust mantelzorger. Het duurt meestal een tijd voordat iemand zichzelf als mantelzorger ziet. Mantelzorg kost veel tijd en energie en veel mantelzorgers vinden het lastig om hulp te vragen. Ook weten ze vaak niet waar ze hulp kunnen vragen. Dat zijn enkele veelvoorkomende problemen van mantelzorgers, die Medicinfo samen met Thebe en Thebe Extra op een rij heeft gezet. Op 10 november is het de Dag van de Mantelzorg, de dag waarop mantelzorgers in het zonnetje gezet worden.

Als gevolg van de groeiende zorgvraag en de toenemende zorgkosten biedt inmiddels 1 op 3 Nederlanders boven de 16 jaar mantelzorg aan een naaste. Een groot deel daarvan heeft echter zelf ook (vaak onbewust) behoefte aan ondersteuning.

Zorgen voor een naaste is heel waardevol, maar kan een grote stempel drukken op het leven van een mantelzorger. Mantelzorger zijn is iets dat mensen vaak onverwacht overkomt, vandaar dat het ook veel vragen, onzekerheden en onrust met zich mee kan brengen.

Bewustwording
De meeste mensen worden niet bewust mantelzorger. Zij helpen een partner, familielid of iemand uit hun omgeving en langzaamaan besteden ze steeds meer tijd hieraan. Bewustwording is daarom erg belangrijk: het duurt meestal een tijdje voordat mensen zichzelf als mantelzorger zien. Vaak gebeurt dit pas als zij beseffen dat de impact op hun leven steeds groter wordt.

Impact op je leven
Mantelzorg kost veel tijd en energie. Niet alleen de daadwerkelijke tijd dat men besteedt aan het regelen van zaken en het verzorgen zelf. De meeste mantelzorgers zijn er 24 uur per dag mee bezig in hun hoofd. Naarmate zij het langer doen, neemt de impact toe die het op hun eigen leeft heeft.

Moeite met hulp vragen
Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp te vragen aan hun omgeving. Ze willen niemand tot last zijn of onderschatten hun eigen behoefte aan ondersteuning. De eerste stap om hiermee om te gaan is een zogenaamd zorgnetwerk op te zetten, bestaande uit familie en kennissen, die taken uit handen kunnen nemen en bereikbaar te zijn in bepaalde gevallen. Voor veel mensen helpt het ook om contact te hebben met andere mantelzorgers. Daarnaast is het raadzaam om op je werk kenbaar te maken dat je mantelzorger bent, want er zijn verschillende verlofregelingen mogelijk.

Men weet niet waar ze terechtkunnen voor hulp
Naast het feit dat zij moeite hebben met hulp vragen, blijkt ook dat veel mantelzorgers niet goed weten bij welke instanties ze terecht kunnen voor hulp. Wie online gaat kijken, zal uitkomen bij diverse instanties. Start bij de huisarts en Steunpunt Mantelzorg. Zij kunnen je wegwijs maken in de wereld van mantelzorg.

Overbelasting
Voorkomen is beter dan genezen. Veel mantelzorgers merken te laat op dat zij overbelast zijn. Dit kan leiden tot stressklachten en burn-out verschijnselen. Een goede balans in werk, ontspanning en mantelzorg kan de manier zijn om als mantelzorger zelf gezond te blijven.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *