Machteld Huber ‘Meest Invloedrijk’

Machteld Huber ‘Meest Invloedrijk’

Datum: 7 april 2016

machteld_huber_zorgenzDe meest invloedrijke persoon in de publieke gezondheid van 2015 is Machteld Huber. Prijsuitreiker Jolande Sap: “Als je in staat bent om de gezondheidsdefinitie van de WHO ter discussie te stellen en hier nationaal en internationaal aandacht voor weet te krijgen, dan ben je een invloedrijk persoon. Het begrip ‘Positieve Gezondheid’ is geland”.

Tijdens het avondprogramma van het Nationaal Congres Volksgezondheid op 6 april 2016 is de winnaar van de verkiezing tot ‘Meest Invloedrijke Persoon Publieke Gezondheid’ bekend gemaakt. Dit was de zesde keer dat de NPHF Federatie voor Gezondheid en GGD GHOR Nederland de verkiezing organiseerden. De winnaar van vorig jaar was Yvonne Vanneste, jeugdarts GGD West-Brabant en projectleider M@ZL.

We zijn niet ziek, maar gezond
Machteld Huber, initiatiefnemer van het Institute for Positive Health, heeft volgens de jury met de introductie van het nieuwe concept positieve gezondheid veel losgemaakt in de gezondheidszorg. Ze heeft de definitie die de WHO heeft geformuleerd, op zijn kop gezet en daarmee de gezondheidszorg veranderd door niet de nadruk te leggen op ‘ziek zijn’, maar op ‘gezond’.

Sterke verbinding
Deze nieuwe definitie gaat uit van eigen kracht en meer hulp uit de wijk. Het concept van positieve gezondheid sluit aan bij de huidige ontwikkelingen naar meer zelfregie en zelfredzaamheid en waarde toekennen aan kracht van personen met minder goede gezondheid of omstandigheden. Machteld Huber legt daarmee een sterke verbinding van de publieke gezondheid met het sociaal domein én met de eerstelijns zorg.

(Foto: Jurjen Poeles)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *