Maak praktijkmanagement vast onderdeel van curriculum huisartsenopleiding

Maak praktijkmanagement vast onderdeel van curriculum huisartsenopleiding

Datum: 29 november 2019

Zijn huisartsen in opleiding en afgestudeerde huisartsen (alumni) tevreden over de door hen gevolgde opleiding? Dat houdt het Nivel regelmatig bij. Uit een recente peiling blijkt dat ze tevreden zijn, maar dat de opleiding, achteraf bezien, meer aandacht aan praktijkmanagement had kunnen besteden. Ook hadden de alumni meer willen leren over hun rol als huisarts binnen het zorgstelsel en over de juridische aspecten van praktijkvoering. 

Volgens de alumni verdient het thema praktijkmanagement vooral in het derde jaar van de opleiding meer aandacht. Hierbij denken zijn aan onderwerpen als omgaan met zorgverzekeraars, ondernemerschap en personeelsmanagement. In het derde jaar van de opleiding beginnen huisartsen in opleiding namelijk vaak actiever na te  denken over het al dan niet overnemen of starten van een huisartsenpraktijk. Van de alumni vindt 93% dat praktijkmanagement een vast onderdeel moet worden van het curriculum.

Enthousiasme voor praktijkhouderschap
De huisartsenzorg is flink in beweging. Ook is het tekort in een aantal regio’s een enorm probleem en wordt er van alles aangedaan om nieuwe collega’s te werven. Vooral in de perifere regio’s zijn er problemen met het vinden van nieuwe en mede-praktijkhouders.

Lees hierover de artikelen op ZorgenZ: Wankel balans in huisartsencapaciteit, Huisartstekort leidt tot ludieke wervingsacties en Huisartsentekort verwacht in Twentse steden

Kan de drempel voor nieuwe praktijkhouders worden verlaagd door meer aandacht te besteden aan praktijkmanagement in de opleiding? Dit zal volgens het Nivel uit specifiek onderzoek moeten blijken.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *