Lollypop coronazelftesten gebruiksvriendelijker alternatief voor sommige doelgroepen

Lollypop coronazelftesten gebruiksvriendelijker alternatief voor sommige doelgroepen

Datum: 12 januari 2022

Heb je te maken met cliënten die niet voldoende in staat zijn om zichzelf te laten testen op COVID-19? Is voor de cliënt zelf zelftesten kopen en deze uitvoeren problematisch? Hoe gebruiksvriendelijk de standaard zelftest ook is waarbij men met een wattenstaafje in de neus moet, niet alle ouderen, kinderen of gehandicapten kunnen zo’n test op een correcte manier zelf uitvoeren of willen ervoor blijven stilzitten. Daar komt bij dat het wattenstaafje in de neus, hoe zeer deze bij een zelftest ook niet verder komt dan de neus, toch door sommigen als onprettig ervaren wordt. Gelukkig is er nu een alternatieve mogelijkheid die voor deze doelgroepen praktischer is: de speekseltest.

Hoe gebruik je een lollypoptest?

Lollypop zelftesten zijn een stuk eenvoudiger uit te voeren dan de klassieke zelftest met het wattenstaafje, omdat er minder stappen te doorlopen zijn en de test ook minder oncomfortabel is. Men moet de lollypoptest in de mond aanbrengen en deze laten zitten totdat het sponsje aan de test zich met speeksel gevuld heeft en de indicator op de zelftest blauw is geworden. Daarna moet de test op een testcassette geklikt worden. Binnen 10 tot 15 minuten kan het resultaat vervolgens afgelezen worden.

Goedgekeurd en nauwkeurig

Goedgekeurd en nauwkeurig

De lollypoptest zou zomaar eens de nieuwe manier van testen kunnen worden. De test is al goedgekeurd in Europa om gebruikt te worden als zelftest voor thuisgebruik. Ook met de betrouwbaarheid van het testresultaat lijkt weinig mis te zijn: in meer dan 95 procent van de gevallen zou de uitslag nauwkeurig kunnen zijn. Daarmee doet de lollypoptest dus niet onder voor de zelftest met het wattenstaafje.

Cliënten en kinderen

Lollypop zelftesten kunnen zowel voor professionele zorgverleners als mantelzorgers en ouders met kinderen uitkomst bieden. Het kan immers moeilijk zijn om met een wattenstaafje in de neus te werken wanneer een cliënt dit als onprettig ervaart. Ook bij cliënten die niet het bewustzijn hebben van het feit dat er een test afgenomen moet worden en hiervoor stilgezeten moet worden, kan deze alternatieve vorm van testen het uitvoeren van een zelftest vereenvoudigen. Voor ouders die een kind willen testen op COVID-19 kan de lollypop zelftest het probleem van een kind dat niet stil wil zitten tijdens de test oplossen.

De speekseltest voor thuisgebruik is vooralsnog wel duurder dan een klassieke zelftest. Maar aangezien het om de gezondheid van mensen gaat en de lollypop zelftest ongemak kan voorkomen, kan het wel degelijk de meerprijs waard blijken te zijn.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *