Lichte trauma’s voor Lemmer

Lichte trauma’s voor Lemmer

Datum: 26 januari 2017

lichte_traumas_in_lemmerDeze maand is in Lemmer de pilot Lichte traumazorg gestart. De proef houdt in dat de huisartsen van het Zorgplein zelf de behandeling bij eenvoudige botbreuken en verplaatsingen uitvoeren. De patiënt hoeft in dat geval niet meer naar het ziekenhuis.

Het is een initiatief van de huisarts Hans Arentsen en Catrien Schuurman, adviseur bij ROS Friesland. Een bericht hierover verscheen eerder op de website van deze ROS.

Zelf behandeling uitvoeren
Tot voor kort verwees de huisarts een patiënt na een trauma voor een röntgenfoto naar het ziekenhuis. Wanneer er op de röntgenfoto een breuk of verplaatsing te zien is, krijgt de patiënt in het ziekenhuis een behandeling, bijvoorbeeld een gipsspalk en/of mitella. Dat hoeft nu niet meer; de huisartsen gaan zelf behandelen. Zorgplein Lemmer beschikt over apparatuur en gekwalificeerd personeel om zelf de behandeling te kunnen uitvoeren. Er is een röntgenlaborant aanwezig voor het maken van foto’s.

Röntgenapparaat in kluis bankgebouw
Het idee ontstond in een oud bankgebouw. De huisartsen Arentsen/Groeneveld en Van Graafeiland zijn samen met onderdelen van het Antonius Ziekenhuis uit Sneek gevestigd in het Zorgplein Lemmer, voorheen het Rabobankgebouw. Hier was nog een kluis aanwezig, met daarin een röntgenapparaat, daar geplaatst door voormalig bestuurder Wouter van der Kam van het Antonius.

Patiënten wilden het nóg efficiënter
Arentsen vertelt in de nieuwsbrief van ROS Friesland dat patiënten enthousiast zijn over de mogelijkheid dat ze een foto kunnen laten maken in Lemmer, maar dat ze teleurgesteld zijn dat ze naar het ziekenhuis in Sneek worden gebracht om daar de hele dag op de SEH door te brengen om ‘s avonds met een mitella weer naar huis te gaan. Dus komt de vraag van de patiënt: ‘Kunt u dat nou niet zelf doen, dokter?’ De huisartsen hebben aan de traumachirurg gevraagd om een lijst te maken met trauma’s die huisartsen met instructie ook kunnen doen. Deze traumachirurg heeft de artsen opgeleid.

Wetenschappelijk onderzoek maakt pilot ‘scherp’
Er wordt een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd waarmee de resultaten van de pilot worden gemonitord en vastgelegd. De Friesland Zorgverzekeraar financiert dit onderzoek. Arentsen wijst erop dat in een dunbevolkte regio zoals Friesland kwalitatief goede zorg, dichtbij de mensen, belangrijk is. “Juist in Friesland kunnen we dit goed doen, de lijnen tussen specialisten en huisartsen zijn kort en het contact is goed. Op de korte termijn zou het geweldig zijn als ook het ziekenhuis in Heerenveen mee gaat doen met de pilot. Er zijn patiënten die aan dat ziekenhuis de voorkeur geven.” Samenvattend zegt Catrien Schuurman: “We leggen een patiënt de keuze voor of hij in de eerste lijn of in het ziekenhuis wil worden behandeld. Uit de pilot moet blijken om hoeveel mensen het gaat en of er verschil in kwaliteit te zien is.”

(Foto: Portret Images Asia by Nonwarit/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *