Leefstijlgeneeskunde krijgt een miljoen

Leefstijlgeneeskunde krijgt een miljoen

Datum: 11 december 2018

Het kabinet trekt 1 miljoen euro uit voor de ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde. Dat gebeurt op verzoek van de Tweede Kamer die daar onlangs op initiatief van GroenLinks en ChristenUnie om heeft gevraagd. Dat meldt Medisch Contact. De pleitbezorgers van leefstijlgeneeskunde vinden een andere leefstijl soms het beste medicijn. Ze willen meer onderzoek naar het effect van leefstijlinterventies.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) kreeg in oktober het Manifest Leefstijlgeneeskunde aangeboden, een pleidooi van onder meer artsen om leefstijlinterventies een plek te geven in de curatieve zorg, dus niet alleen ter preventie. Diverse partijen waaronder de KNMG en wetenschappelijke verenigingen van jeugdartsen, cardiologen, allergologen, bedrijfsartsen, internisten en psychiaters hebben zich bij dit manifest aangesloten. De stichting Student en Voeding deed dit najaar een beroep op Bruins om daarnaast leefstijlgeneeskunde ook op te nemen in de studie geneeskunde.

Besparing zorguitgaven
De Tweede Kamerfracties van GroenLinks en ChristenUnie hebben het onderwerp opgepikt. Zij dienden samen een amendement in op de 2019-begroting van VWS, waarin zij vroegen om een bedrag van 1 miljoen euro voor de ontwikkeling van leefstijlgeneeskunde.
Volgens de twee fracties kan ‘het aanpassen van de levensstijl met de juiste begeleiding kwalen zowel voorkomen als mensen van serieuze kwalen afhelpen’. Zij verwachten dat via curatieve leefstijlinterventies ‘3 tot 10 miljard euro’ op zorguitgaven kan worden bespaard. Omdat ‘het klassieke verdienmodel ontbreekt bij leefstijlgeneeskunde’, wordt er ‘nauwelijks geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar leefstijlinterventies’, aldus GroenLinks en ChristenUnie, die daar verandering in willen aanbrengen, zo meldt Medisch Contact.

Lees ook: ‘Je leefstijl als medicijn’ en ‘Verwijsrol huisartsen bij leefstijlinterventies’

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *