Langer thuis met de juiste woningaanpassingen

Langer thuis met de juiste woningaanpassingen

Datum: 9 november 2016
kanger_thuis_zorgenz

Is ook een hoogbouwflat levensloop bestendig te maken? Zie de voorbeelden op de website Langer thuis in eigen huis.

Ouderen blijven langer thuis wonen. Daarvoor wordt, waar nodig, zorg en ondersteuning ingezet. Echter: ook de woning zelf moet daarop zijn ingericht. Op initiatief van de BNA (Branchevereniging Ned. Architectenbureaus) is een website ontwikkeld die tal van technische oplossingen laat zien: www.langerthuisineigenhuis.com.

De initiatiefnemers betitelen deze site zelf als ‘online stalenboek voor levensloopbestendig wonen’. Mooie term. De meeste Nederlandse woningen zijn nu eenmaal niet gebouwd op het gebruik van een rollator, entrees kunnen vaak niet worden genomen met een rolstoel, badkamers zijn niet geschikt voor wankele ouderen, liften ontbreken in portiekflats van de jaren vijftig. Deze site biedt ideeën en tal van slimme oplossingen voor het aanpassen van woningen voor ouderen, waardoor mensen veiliger, comfortabeler en makkelijker in hun huis kunnen blijven wonen. Er is een onderverdeling gemaakt naar zes woningtypes: rijtjeshuizen en portiekflats uit de jaren vijftig, rijtjeshuizen, twee-onder-één-kapwoningen, de hoogbouwflats en de patiobungalows uit de jaren zeventig.

Ook voor organisaties
De site biedt een verzameling concrete ideeën voor haalbare aanpassingen, zowel voor de woning als de woonomgeving, die het leven van ouderen er aanzienlijk makkelijker op maken. Dat is natuurlijk zeer interessant voor de ouderen zelf: wat kan ik doen? Tegelijk is de site van belang voor iedereen die te maken heeft met thuiswonende, al of niet kwetsbare ouderen. Gemeenten, ouderenbonden, wijkteams, woningcorporaties enz. zien op deze site wat zij kunnen doen om ouderen langer thuis te laten wonen.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *