Kwart fysiotherapeuten twijfelt over contracteren

Kwart fysiotherapeuten twijfelt over contracteren

Datum: 29 augustus 2018

Het KNGF deed recentelijk onderzoek onder haar leden naar de ontwikkeling van de verhouding gecontracteerd versus (deels) ongecontracteerd werken. Het blijkt dat 94% van de fysiotherapeuten dit jaar deels gecontracteerd werkt. Een kwart van de fysiotherapeuten die nu met contracten werkt, twijfelt of ze voor 2019 (deels) blijven contracteren. Contractuele voorwaarden als het tarief, de behandelindex en extra werklast zijn overwegingen om te willen stoppen met gecontracteerd werken.

In 2018 heeft 80% van de praktijkhouders met alle verzekeraars contracten afgesloten. Eén op de zeven (14%) heeft selectief gecontracteerd en een kleine minderheid (6%) werkt helemaal zonder contracten. Redenen om wel te blijven contracteren zijn geen klanten/patiënten en omzet te willen verliezen en niet goed weten wat hen te wachten staat bij het werken zonder contracten.

Nulmeting
Het is de eerste keer dat een dergelijk onderzoek is uitgevoerd. Dit onderzoek kan beschouwd worden als een nulmeting om de huidige situatie onder KNGF-leden in kaart te brengen. Door dit onderzoek periodiek te herhalen kunnen de ontwikkelingen op dit gebied in de toekomst worden gemonitord. Aan het einde van het contracteerseizoen zal het KNGF dit onderzoek herhalen om te monitoren hoe de verhouding contracteren en (deels) niet-contracteren zich verder heeft ontwikkeld.

Balans tussen belasting en beloning
Het KNGF blijft in het belang van patiënten en fysiotherapeuten zich inzetten in overleggen met zorgverzekeraars op gecontracteerd werken. Het KNGF is een voorstander van contracteren wanneer er een balans is tussen belasting en beloning. Ze heeft begrip voor fysiotherapeuten die vanwege het vooralsnog ontbreken van deze condities een andere keuze maken.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *