Kruisvereniging onderzoekt meerwaarde van leefwereldbenadering in wijkverpleging

Kruisvereniging onderzoekt meerwaarde van leefwereldbenadering in wijkverpleging

Datum: 21 juli 2015

anita_kreuk_zorgenzDe regionale kruisvereniging West-Brabant laat door BMC Advies onderzoek uitvoeren naar de meerwaarde van een ‘leefwereldbenadering’ binnen de wijkverpleging. Met het onderzoek hoopt de vereniging wijkverpleegkundigen en andere professionals te helpen los te komen van de ‘systeemwereld’. De eerste resultaten worden dit najaar verwacht.

Volgens Henk van Tilborg van de regionale kruisvereniging is een omslag in denken en doen van de ‘systeemwereld’ naar de ‘leefwereld’ nog steeds niet tot stand gebracht binnen de zorg en het sociaal domein: “Reeds tien jaar geleden werd deze omslag voorspeld, maar recent bleek dit één van de weinige voorspellingen die niet is uitgekomen”, waarbij Van Tilborg verwijst naar het essay ‘Beleef de onzichtbare overheid 2015’ dat al in 2005 werd geschreven door Zuurmond, Mulder en Bulling. Ondanks de decentralisaties en de hervormingen in de zorg blijven oude werkwijzen hardnekkig bestaan.

Ander keurmerk
De leefwereldbenadering wordt onder meer gekenmerkt door het werken vanuit het alledaagse, naastenliefde, ontmoeting met een klik, dialoog, en ‘samenvoorzienendheid’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door BMC en vindt plaats onder ‘wijkzusters’ van Surplus, Thuiszorg West-Brabant en Elisabeth Breda. Gekeken wordt onder meer naar in hoeverre de leefwereldbenadering, zoals vastgelegd in een inspirerend keurmerk van CIIO, uitwerking heeft op cliënten en wijken. Het keurmerk van CIIO moet volgens de kruisvereniging een alternatief bieden voor ‘systeemgerichte’ instrumenten als de CQ-index, die recent in de ijskast is gezet door staatssecretaris Van Rijn (Kamerbrief d.d. 26 juni jl. over voortgang ‘Waardigheid en trots, liefdevolle zorg voor onze ouderen’).

Wijkzuster terug
De kruisvereniging West-Brabant initieert vaker eigen onderzoek. Enige tijd geleden was het onderzoek ‘De wijkzuster terug in West-Brabant – worden we er beter van’ landelijk nieuws en droeg bij aan de opname van € 250 miljoen voor wijkverpleegkundigen in het huidige regeerakkoord.

Voor meer informatie: Kruisvereniging Noord-Brabant, contactpersonen H. van Tilborg of F. Fakkers, telefoon 0165 555915 en email [email protected]

(In beeld: Wijkverpleegkundige Anita Kreuk met een patiënt in Noord-Holland – Fotografie: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *