Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren reeds mogelijk

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren reeds mogelijk

Datum: 23 maart 2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alle zwangere vrouwen vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden. Dit wordt verder uitgevoerd. Zwangere vrouwen kunnen zich nu al laten vaccineren voor eigen rekening via de huisarts of GGD. Er komt voorlichtingsmateriaal voor huisartsen, GGD’en en verloskundigen om zwangeren te wijzen op deze mogelijkheid.

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. De vaccinatie van een zwangere heeft een baby heeft bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte, tot het oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden.

Bij het aanbieden van een vaccinatie aan zwangere vrouwen zullen verloskundigen een belangrijke rol moeten spelen. Het moet nog worden uitgezocht hoe dit het beste kan worden geregeld.

Ruim 25 euro
Zwangere vrouwen kunnen zich nu al laten vaccineren tegen kinkhoest, voor eigen rekening, via de huisarts of GGD. Het RIVM heeft aangegeven dat het vaccin momenteel in voldoende mate beschikbaar is. De kosten van het vaccin zijn zo’n 25 euro, hier komen nog wat kosten voor afleveren via de apotheek en eventueel toediening bovenop.

Voorlichtingsmateriaal
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat op verzoek van staatssecretaris Blokhuis hierover extra voorlichting geven aan professionals als verloskundigen, huisartsen en GGD medewerkers. Tevens is er een lespakket ontwikkeld voor nascholing van huisartsen en apothekers, waarin kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen aan de orde komt. Voor het publiek komen er onder andere via flyers en posters voor wachtkamers.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *