Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Datum: 16 oktober 2019

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren was reeds mogelijk, maar wel voor eigen rekening. Per 16 december maakt deze vaccinatie echter onderdeel uit van de Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf die datum kunnen zwangere vrouwen bij de JGZ de vaccinatie halen. Verloskundig hulpverleners kunnen zwangeren vanaf 2 december hierover informeren. Dan zijn de folders en posters beschikbaar in de praktijken en start er een publiekscampagne. Voor verloskundigen en huisartsen komt er een e-learning op de site van het RIVM. 

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby’s. De vaccinatie van een zwangere heeft een baby heeft bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte, tot het oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden. De vaccinatie is vervroegd van 28/32 weken naar 22 weken zwangerschap, zodat prematuur geboren baby’s ook baat hebben van de vaccinatie.

Informatie voor zorgverleners
De verloskundige zorgverleners moeten zwangeren tussen de 14 en de 22 weken wijzen op de vaccinatie en een folder met uitnodigingsbrief overhandigen. De komende maanden ontvangen verloskundigen een brief van het RIVM met meer achtergrond informatie/factsheet en uitleg over de gang van zaken. Eind november worden de voorlichtingsmaterialen geleverd. Deze zijn dan ook bij te bestellen via de RIVM-site.

E-learning voor huisartsen en verloskundigen
Op de RIVM-site komt een gratis e-learning voor verloskundige zorgverleners en huisartsen te staan. RIVM start een publiekscampagne om de vaccinatie onder de aandacht te brengen van a.s ouders. Daarvoor gebruikt het RIVM vooral social media, en online magazines en platforms zoals van Ouders van Nu. De campagne loopt van december tot medio volgend jaar.

Vaccinatieschema
Met de invoering van de maternale kinkhoestvaccinatie verandert het vaccinatieschema voor baby’s. De eerste vaccinatie kan vervallen als de moeder is gevaccineerd. Baby’s krijgen dan een vaccinatie bij 3, 5 en 11 maanden. Als de moeder niet is gevaccineerd tijdens de zwangerschap krijgt de baby een vaccinatie bij 2, 3, 5 en 11 maanden.

Zie ook het artikel op ZorgenZ: Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren reeds mogelijk

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *