Kijkje in de keuken van geïntegreerde ouderenzorg

Kijkje in de keuken van geïntegreerde ouderenzorg

Datum: 15 oktober 2019

Geïntegreerde ouderenzorg met een passend aanbod van zorg en welzijn voor ouderen in de wijk. Dat klinkt wel mooi, maar hoe ziet dat er dan uit? Wat houdt dat aanbod in en hoe organiseer je dat? Welke interventies zijn van belang? Hoe werk je samen? Neem daarvan kennis in de praktijk tijdens het werkbezoek op 14 november a.s. naar het zorgaanbod van Zorggroep Almere in de wijk Tussen de Vaarten in Almere. 

In deze wijk wonen zo’n 13.000 bewoners. Gezondheidscentrum Castrovalva biedt er eerstelijnsgezondheidszorg. Het gezondheidscentrum zit samen in één gebouw met het woonzorgcentrum waarin vooral mensen met een PG-indicatie wonen. Zowel het gezondheidscentrum als het woonzorgcentrum zijn onderdeel van Zorggroep Almere.

Wijkverpleegkundige is spil
Het kernteam voor de eerstelijnszorg voor kwetsbare ouderen is de verpleegkundige praktijk. Hierin werken de praktijkondersteuners somatiek, de wijkverpleegkundigen en de casemanager dementie (persoonlijk begeleider) nauw samen via een MDO (multidisciplinair discipline overleg), waaraan ook de huisarts, apotheker, fysiotherapeut en op indicatie de specialist ouderengeneeskunde deelneemt. De wijkverpleegkundige is ook de spil naar het sociale wijkteam. Vanuit het woonzorgcentrum organiseert de activiteitenbegeleider samen met de wijkverpleegkundige activiteiten voor ouderen intramuraal en extramuraal.

Breed aanbod van innovatieve interventies
Er is een breed aanbod voor zorg en welzijn voor de ouderen van de wijk Tussen de Vaarten:

= MDO/verpleegkundige praktijk voor de bespreking van kwetsbare ouderen volgens het zorgprogramma kwetsbare ouderen met onderling afgestemde behandelplannen
= Polyfarmacie-besprekingen en medicatie-overdracht met de apotheek-huisarts-wijkverpleging
= Met het sociale wijkteam-huisartsen-geestelijk verzorger: Welzijn op Recept, buurtmobiel het Vaartje, samen 70+, project Omgaan met verlies, project Levenseinde-gesprekken
= Samen met activiteitenbegeleider van intramuraal: Gouden koffieclub en andere activiteiten voor de buurt, in het gebouw van Castrovalva

Werkbezoek op 14 november
Gedurende het werkbezoek zullen de hulpverleners, vrijwilligers en cliënten die betrokken zijn bij deze activiteiten hierover vertellen en de deelnemers rondleiden door het gebouw van Castrovalva en de wijk. Uiteraard is er gelegenheid tot vragen over de organisatie en samenhang van deze activiteiten.

Het werkbezoek vindt plaats op 14 november 2019 van 14.00 – 17.00 uur. Ervaar zelf de meerwaarde van geïntegreerde ouderenzorg in de eerste lijn, aangestuurd vanuit één regie voor ouderen met complexe zorgvragen. De Guus Schrijvers Academie organiseert het werkbezoek samen met Zorggroep Almere. Klik hier voor het programma en alle verdere informatie. Schrijf snel in, er is plaats voor slechts 30 personen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *