Keer Diabetes Om

Keer Diabetes Om

Datum: 14 maart 2016

diabetes_run_stockholm_zorgenzIn Uden bij zorggroep Synchroon worden spectaculaire resultaten geboekt met een proef waarbij voeding als medicijn tegen diabetes type2 wordt ingezet. Meer dan tweederde van de 55 patiënten met diabetes type 2 die deelnemen aan een proef, hoeven geen of veel minder diabetesmedicatie te gebruiken, zo blijkt uit tussentijdse resultaten.

In de proef werken zorgverzekeraar VGZ, de stichting Voeding Leeft en zorggroep Synchroon samen. Daarin blijkt in veel gevallen diabetes om te keren als mensen zelf, geholpen door hun artsen, voor andere voeding en voor meer beweging kiezen. Hiermee krijgt de patiënt weer regie over zijn eigen gezondheid. VGZ zal bij een positief eindresultaat het Groepsprogramma per 1 januari 2017 op landelijke schaal inkopen en opnemen in het basispakket. De proef loopt nog enkele maanden door. Deze maand is er weer een nieuwe lichting begonnen aan het Groepsprogramma onder begeleiding van een lifestylecoach, diëtist, kok en praktijkondersteuner van de huisarts.

Omkeren van medicatiespiraal
“Wij zijn uiteraard erg blij met deze eerste resultaten van Keer Diabetes Om”, aldus Martijn van Beek directeur en oprichter van Voeding Leeft. “Met omkeren bedoelen we het omkeren van het ziekteproces. Oftewel het omkeren van de ‘medicatiespiraal’ en het progressieve karakter van de ziekte. Met als uiteindelijk doel dat diabetespatiënten geen of veel minder medicatie hoeven te gebruiken. Twee jaar geleden zijn we een eerste minipilot gestart. Van de negen deelnemers zijn nu nog steeds zes deelnemers omgekeerd en praktisch medicatievrij. Het blijkt dus ook voor de langere termijn te werken.”

Zinnige zorg
De proef past in de beweging die VGZ maakt naar zinnige zorg. Artsen geven daarbij aan wat de beste zorg is en VGZ ondersteunt dat ten behoeve van de patiënt. Ab Klink, bestuurder van Coöperatie VGZ: “Vaak gebruiken mensen onbewust te veel medicijnen. Ik vind de eerste uitkomsten van dit groepsprogramma echt spectaculair. Het is in de eerste plaats natuurlijk goed nieuws voor de patiënt zelf, maar natuurlijk ook voor de premiebetaler: het verbetert de kwaliteit van leven, het verbetert de kwaliteit van de zorg en het verlaagt de zorgkosten. Kortom het zorgt voor zinnige zorg.”

Trend: jaarlijkse kosten € 20 miljard in 2025
Deze aanpak laat volgens prof. dr. Hanno Pijl, diabetoloog LUMC en lid van de Gezondheidsraad, zien dat de behandeling van diabetes niet altijd door medicijnen hoeft te worden ondersteund. Hij zegt hierover: “Ik vind het verbijsterend dat er miljarden worden geïnvesteerd in pillen die maar marginaal werken, terwijl deze ziekte met voeding en beweging volledig aan te pakken is.” VGZ maakte daarbij bekend dat bijna een miljoen mensen in Nederland diabetes type 2 hebben. Ieder uur sterft er in Nederland iemand aan de gevolgen van diabetes. Medicatie bestrijdt slechts enkele symptomen van diabetes, maar geneest de patiënt niet. De hoge kosten die de huidige aanpak van diabetes type 2 met zich meebrengt, maakt het een economisch probleem van nationale omvang. De kosten zijn nu al ruim 10 miljard euro per jaar (type 1 en 2 samen) en lopen bij de huidige trend op naar 20 miljard euro jaarlijks in 2025.

(Foto van Diabetes Run Stockholm – Stefan Holm/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *