‘Keer diabetes om’ wint Zinnige Zorg Award 2016

‘Keer diabetes om’ wint Zinnige Zorg Award 2016

Datum: 9 juni 2016

moet_ik_naar_de-dokter-zorgenzLeven mét diabetes type 2, maar met minder of zelfs zónder medicijnen? Dat kan met de juiste leefstijl en voeding. Met deze zorgvernieuwing heeft Stichting Voeding Leeft deze week de gouden VGZ Zinnige Zorg Award gewonnen. Op de tweede plaats is geëindigd de Vragenlijst ongewild urineverlies. Zowel het publiek als de jury verkozen de app ‘Moet ik naar de dokter?’ tot de bronzen winnaar.

Diabetes Type 2 is in circa 80% van de gevallen omkeerbaar. De medicatie die mensen met diabetes type 2 gebruiken, bestrijden alleen de symptomen, maar geven geen genezing. Voeding Leeft heeft een gezondheidsprogramma ontwikkeld, keerdiabetesom waarmee de ziekte om te keren is. Mensen hoeven hier niet voor te lijnen, maar juist smaakvol en méér verse en onbewerkte producten te eten. “Leefstijl als geneesmiddel, dat is innovatief en aansprekend” oordeelde de jury over ‘Keer diabetes om’. Ab Klink, lid van de raad van bestuur van VGZ: “Ook het feit dat diabetespatiënten elkaar ondersteunen bij het veranderen van de leefstijl en het eetpatroon, spreekt ons aan.” De prijs is € 10.000 groot.

Compliment vakjury voor ‘Moet ik naar de dokter’
Het zelfhulpprogramma van Incocure sleepte een zilveren award en € 5.000 in de wacht. Dit programma helpt vrouwen met ongewild urineverlies met een goede diagnose en behandelplan. De vakjury heeft de drie innovaties beoordeeld op drie criteria: de impact op de patiënt, de mate waarin het product innovatief is en de maatschappelijke impact. Een speciaal compliment was er voor de app Moet ik naar de dokter. “De app is laagdrempelig voor de gebruikers, heeft een open karakter, leidt niet tot overconsumptie van de zorg. De makers zoeken de samenwerking met onder meer het Nederlands Huisartsen Genootschap en de app kan verder doorontwikkeld worden als triage voor de online agenda van de huisarts en er zijn plannen voor het aanbieden van de app in meerdere talen. Maar het belangrijkste is dat er een droom achter zit, namelijk het betaalbaar houden van de zorg niet alleen nu maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen”, aldus Ab Klink, voorzitter van de vakjury.

Ook publiek kon stem uitbrengen op tien nominaties
In de afgelopen drie weken brachten bijna 6.000 mensen hun stem uit op een van de tien Zinnige Zorg nominaties. De vakjury, bestaand uit Ab Klink, Dianda Veldman, directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en Ben Woldring (Poliswijzer.nl), maakte haar keuze uit de drie publiekslievelingen. De innovaties met de meeste stemmen van het publiek kregen gedurende vijf minuten de tijd om hun innovatie en de bijdrage daarvan aan Zinnige Zorg voor het voetlicht te brengen.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *