JOGG: gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren

JOGG: gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren

Datum: 9 augustus 2018

sport_en_beweegaanbod_zorgenzEén op de zeven kinderen in ons land is te zwaar. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) staat een gezamenlijke aanpak voor tussen gemeenten, zorg-, welzijns-, onderwijs- en sportprofessionals om kinderen gezonder te laten eten en drinken en meer te laten bewegen. Een effectieve aanpak, zo blijkt uit de positieve resultaten in Apeldoorn, Brummen, Hattem, Lochem en Voorst. Deze gemeenten hebben de aansluiting bij JOGG inmiddels met drie jaar verlengd. En ZonMw heeft een half miljoen subsidie verstrekt voor de regio Zaanstreek-Waterland voor een uitgebreide JOGG-aanpak. 

De vijf gemeenten startten begin 2015 met de JOGG voor drie jaar en de provincie Gelderland stelde subsidie beschikbaar. In elke gemeente werd een regisseur aangesteld om een plan van aanpak op te stellen en uit te voeren. De coördinatie van de regionale samenwerking was in handen van GGD NOG (Noord- en Oost-Gelderland). Om doelen te kunnen behalen is verbindende betrokkenheid van de (eerstelijns)zorg belangrijk. Proscoop draagt – samen met GGD NOG – zorg voor de verbindende rol tussen preventie en zorg.

Mooie resultaten
De resultaten van de aanpak zijn zo positief dat de gemeenten de aansluiting bij JOGG met drie jaar verlengd. Het percentage kinderen van 5 tot 14 jaar met overgewicht daalde in de vijf gemeenten van 13% in 2013 naar 11% in 2017. Dit resultaat is mede behaald doordat intensief is ingezet op een verbetering van de leefstijl en betere begeleiding en zorg voor kinderen die al overgewicht hebben.

Het drinken van zoete drankjes is een belangrijke oorzaak van overgewicht bij kinderen. Daarom voerden de gemeenten activiteiten uit om water drinken te promoten. Gevolg: het percentage kinderen dat dagelijks maximaal twee zoete drankjes drinkt, is toegenomen van 63% naar 78%.
Ook ontbijt, fruit en groente eten zijn belangrijk bij een gezonde leefstijl. Het percentage kinderen dat dagelijks fruit eet, is toegenomen van 55% naar maar liefst 69%. Ook het dagelijks eten van groente nam toe, van 40% naar 45%.

Meer informatie
De resultaten van de JOGG in Apeldoorn, Brummen, Hattem, Lochem en Voorst zijn overzichtelijk in beeld gebracht in een infographic.  Zie ook de berichtgeving op de website van Proscoop . Algemene informatie over de aanpak van JOGG vindt u op de website van de JOGG.

Zaanstreek-Waterland
Ook Zaanstad werkt met JOGG aan een gezonde leefomgeving voor een gezonde jeugd. ZonMw heeft een subsidie van  € 500.000,- toegekend, waarmee deze werkwijze wordt uitgebreid en ook wordt ingezet in de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Wormerland en Zaanstad. De subsidieaanvraag is ingediend onder de noemer ‘Bruggen naar Gezond Gewicht in Zaanstreek-Waterland’.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *