Pilot project met CJG bij Lijn1Haaglanden

Pilot project met CJG bij Lijn1Haaglanden

Datum: 14 maart 2017

Daphne Metaal, adviseur bij Lijn1Haaglanden, is in opdracht van de Gemeente Den Haag gestart als projectleider voor de pilot Samenwerking huisartsen en Centra Jeugd & Gezin (CJG’s). Hoe kan deze samenwerking het beste worden ingericht? 

Het doel van de pilot is om zicht te krijgen op de vraag voor welke kinderen en ouders met opgroei- en opvoedvraagstukken de zorg versterkt kan worden door samen te werken. Daphne Metaal gaat deze samenwerking tussen huisartsen en de CJG’s op verschillende locaties in de stadsdelen Escamp, Haagse Hout, Laak, Loosduinen, Segbroek en Leidschenveen versterken. Een voorbeeld is de wijk Rustenburg en Oostbroek. Daar wordt in samenwerking met huisarts Hedwig Vos  gewerkt aan het verbinden van professionals rondom thema’s als Jeugd (CJG-samenwerking), Ouderenzorg (samen optrekken in MDO’s) en het versterken van de onderlinge relaties door aandacht te hebben voor elkaar ontmoeten.

Onconventioneel leertraject
Lijn1Haaglanden is ook de ROS waar eind vorig jaar de leergang De Nieuwe Lijn startte. Een onconventioneel, tweejarig leertraject voor zorgtransformatie met vier bijeenkomsten per jaar. Tijdens de kick-of op 26 november waren er presentaties van Jan Rotmans en Machteld Huber.

Belangeloos leren…
Op de website blikt directeur Debby de Jongste voorts nog even terug op het jaarlijkse congres op Terschelling.’Ik heb drie dagen inspiratie, nieuwe relaties en nieuwe ideeën mogen opdoen tijdens dit  eerstelijns congres. Onder de titel “kom van je eiland af” gingen we als eerstelijns betrokkenen met elkaar het gesprek aan over het maken van keuzes, de rol van de patiënt, de urgentie tot veranderen en écht samenwerken in de eerste lijn. Het leuke van zo’n congres vind ik vooral de tijd tussen de inspiratieblokken door. De tijd die je met elkaar doorbrengt. Vaak op een wat informele manier. De tijd waarin je met elkaar spreekt over koetjes en kalfjes en tegelijk nog even doorpraat over de verzamelde perspectieven. En hoe leuk is het om dan met elkaar te komen tot nieuwe inzichten, nieuwe ideeën en nieuwe energie?!
Nieuwe inzichten beginnen bij loslaten. Het loslaten van het eigen perspectief en vaak ook het eigen belang. Want herken je dat? Je eigen perspectief is maar al te vaak gekleurd door je eigen mening, je eigen rol en belang. Bij het niet willen en durven loslaten van dit belang, is ook de nieuwsgierigheid naar de ander beperkt. En was die ander niet juist iemand van wie je belangeloos zou willen en kunnen leren? Marian Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur bij NZa, was hierin voor mij het lichtend voorbeeld op Terschelling. Zij stond er met het onderwerp “Bekostiging van de toekomst” niet als “de wijze” op het podium, had haar antwoorden niet klaar. Maar wist ons te boeien met haar uitnodiging en vragen. Ja, het is raar maar waar! Wat wil ik van jou weten? Wat wil ik met jou doen? Ik wil belangeloos van en met jou leren. Nu is het tijd om te gaan doen!

(Foto Daphne Metaal: Lijn1Haaglanden)

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *