Jaarverslag raedelijn: Samen werken aan gezondheid

Jaarverslag raedelijn: Samen werken aan gezondheid

Datum: 10 juli 2018

Een diversiteit aan verhalen in het jaarverslag 2017 van raedelijn die gaan over vraagstukken die een gezamenlijke aanpak vergen. Denk aan kwetsbare ouderen, persoonsgerichte zorg, geboortezorg en jeugdzorg. Het mooi vormgegeven digitale document ‘Samen werken aan gezondheid’ geeft een goed beeld van de projecten en programma’s waar deze ROS zich het afgelopen jaar mee heeft beziggehouden.

‘De inwoner of patiënt denkt niet in eerste of tweede lijn, maar wil zorg op maat en vloeiende overdrachtsmomenten. Dat vraag om samenwerking tussen zorg, gemeenten, welzijn en inwoners’, schrijft directeur Nienke Hulshof terecht in haar voorwoord. Om eraan toe te voegen dat raedelijn die slag vorig jaar heeft gemaakt: ‘We hebben professionals en organisaties begeleid om zich in te zetten voor een gezondere wijk, gemeente of regio. Dit vraagt intensief partnerschap tussen organisaties in, maar ook buiten de zorg. Dat doen wij in onze programma’s.’
In het jaarverslag wordt een aantal programma’s eruit gelicht, zoals GezondVeluwe. “We praten niet over samenwerking, we doen het gewoon,” zegt financieel directeur Arend Jan Poelarends van ziekenhuis St. Jansdal in een interview.

Zorg is bovenal mensenwerk
Hulshof benadrukt dat technologische ontwikkelingen gelijk gepaard dienen te gaan met sociale innovatie. ‘Hoe zorgen we ervoor dat de zorgprofessional voldoende ruimte heeft in het hoofd en kan handelen om die nieuwe werkwijze toe te gaan passen? Dit vraagt om ruimte maken en een ander repertoire aanboren. Hoe doe je dat in de dagelijkse drukke praktijk? Daar helpen wij graag bij. We hebben in 2017 de beweging naar persoonsgerichte zorg versneld.Het gaat niet vanzelf. Zorg is maatwerk en bovenal mensenwerk.”
In een artikel over persoonsgerichte zorg. Hoe doe je dat in de praktijk? Met een volle spreekkamer, dito agenda en drie telefoontjes in de wacht. Hoe maak je dan ruimte voor een nieuwe manier van werken? Wat vraagt dat van een zorgverlener? Een huisarts, fysiotherapeut en doktersassistente komen hierover aan het woord.

In het jaarverslag verder onder meer een artikel over onderzoek naar het verbeteren van hospicezorg en de resultaten van het regionale samenwerkingsverband Trijn en vitaal gezond worden in Amersfoort.

Lees hier het jaarverslag.

(Foto: cover jaarverslag)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *