Integrale zorg in de Veenkoloniën

Integrale zorg in de Veenkoloniën

Datum: 23 maart 2016
veenkoloniën_huisartsenpraktijk_zorgenz

Huisartsenpraktijk Valthermond, een van de drie praktijken die in het gezondheidscentrum De Monden een virtuele HOED vormt.

Marcel de Vijlder is huisarts te Valthermond in de Veenkoloniën. Het is een gebied met veel ruimte en geringe bevolkingsdichtheid. Dat is voor ELANN/ROS vergelijkbaar met de situatie in grote delen van de provincie Groningen. Daarom maakten ze een bericht voor hun nieuwsbrief, dat Zorgenz overneemt.

In het Veenkoloniale gebied rond Valthermond fungeert gezondheidscentrum De Monden als spil van een breed zorgaanbod. Hun website valt meteen met de deur in huis: de prachtige omgeving biedt natuurschoon, rust en ruimte, maar zorgt ook voor problemen (..) de bevolking vergrijst, we worden steeds ouder, maar er wonen ook steeds minder mensen. Huisarts Marcel de Vijlder is afkomstig uit het westen des lands maar geldt als een authentiek ambassadeur voor de Veenkoloniën.

Virtuele HOED
De huisartsen in gezondheidscentrum De Monden vormen een virtuele HOED. Dat wil zeggen dat hun drie praktijken zich als een geheel presenteren, zonder dat sprake is van fysiek onder één dak werken. Door de ‘massa’ die hierdoor ontstaat kunnen de praktijken naast basiszorg en zorg voor chronische ziekten, een breed scala bieden aan diagnostiek en aanvullende behandelingen, onder meer echografie en vasectomie. Marcel de Vijlder benadrukt daarbij de goede samenwerking met de omringende ziekenhuizen.

Kleinschaligheid en ondernemerschap
Het zorgaanbod in de Veenkoloniën heeft iets non-conformistisch waar het niet slechts wordt bepaald door wat er aan vergoeding mogelijk is; veeleer is de zorgbehoefte leidend. Dat komt tot uiting in een actieve inzet op leefstijl en preventie. Het lukt goed om daarbij aan te sluiten op het aanbod van instellingen voor welzijn, de zogenaamde nulde lijn.  Maar de inzet is er ook op gericht bij de bevolking rechtstreeks te appelleren aan de eigen verantwoordelijkheid. De voordelen van kleinschaligheid komen naar voren in korte lijnen met de gemeenten en de sociale teams. Die krijgen op een aparte pagina op hun website aandacht. Zo’n  inhoudelijke en ‘nabije’ samenwerking tussen huisartsenzorg en sociale teams kan voor Groningen een voorbeeld zijn, constateert ELANN/ROS.
Huisarts De Vijlder heeft meerdere nevenfuncties binnen het vakgebied. Eén ervan is doceren van het vak ‘ondernemerschap’ aan de Groninger huisartsenopleiding. Een belangrijk thema, zeker voor startende huisartsen.
         Bert Westerink

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *