Inspiratietour Positieve Gezondheid

Inspiratietour Positieve Gezondheid

Datum: 17 november 2018

Bij Positieve Gezondheid staat de mens met een betekenisvol leven centraal. Zorgverleners worden geraakt en gemotiveerd door dit concept en zoeken naar hoe zij dit in de dagelijkse praktijk vorm kunnen geven. De ROS Proscoop ging daarom begin oktober met geïnteresseerde relaties als inspiratietour langs mooie voorbeelden in het land. Om te inspireren, ideeën op te doen en het enthousiasme voor een andere aanpak in de gezondheidszorg te laten groeien.

Dat het anders kan in de gezondheidszorg laat het Spectrum Medisch Centrum Meppel zien. De grote drijfveer aldaar is ‘de mens centraal’. Het centrum is opgebouwd vanuit het gedachtegoed van positieve gezondheid. De indeling en inrichting van het gebouw, houding en gedrag van medewerkers, het logo en de uitstraling. Er is een open, informele en uitnodigende sfeer. Het gebouw is prettig ingericht, laagdrempelig, met sprankelende kleuren en voor verschillende doeleinden geschikt. Er is geen hoofdhuurder of hoofdaannemer. Iedereen werkt er vanuit een intrinsieke motivatie.

Verrassende inzichten
Na Meppel werden de deelnemers aan de bustour geïnspireerd door Jan Joost Meijs, voormalig directeur van gezondheidscentrum De Roerdomp, over positieve gezondheid en Welzijn op recept. Daarna waren er in Utrecht twee mooie verhalen over hoe er wordt gewerkt in de huisartsenpraktijk en over het bewonersinitiatief in Leidsche Rijn: ‘Indekern gezond’. Tot slot werd een bezoek gebracht aan het gezondheidscentrum in Nijkerk waar iets werd verteld over een nieuwe vorm van financiering van de longzorg. Beide bezoeken gaven nieuwe, verrassende inzichten in anders doen in de gezondheidszorg.

Goed voorbeeld voor navolging?
De deelnemers aan de Inspiratietour waren enthousiast en borrelden van ideeën om zelf aan de slag te gaan. Voor Proscoop een reden om zo’n tour begin volgend jaar te herhalen. Misschien is het ook een goed voorbeeld voor andere organisaties?

 

(Illustratie: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *