Innovatieve leerwerkplaats in wijk wil rol verpleegkundigen versterken

Innovatieve leerwerkplaats in wijk wil rol verpleegkundigen versterken

Datum: 26 juni 2019

De Academische Leerwerkplaats Verpleegkunde in de Wijk, een innovatieve leer-werkomgeving voor verpleegkundigen in de eerste lijn, is een feit. Bestuurders van Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra, het Instituut Verpleegkundige Studies en Lectoraat Chronisch Zieken Hogeschool Utrecht, de Leerstoel Verplegingswetenschap van de Divisie Julius Centrum UMC Utrecht, Careyn, Axioncontinu en De Rijnhoven hebben onlangs de samenwerkingsovereenkomst getekend. Samen gaan de organisaties innoveren op thema’s taakdifferentiatie, zelfmanagement en ouderenzorg.

Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol in de zorg van de toekomst, juist ook in de eerste lijn, de zorg die direct toegankelijk is voor de patiënt. Doel van de samenwerking is de rol van de verpleegkundige in de eerste lijn te optimaliseren. Dat wil de Academische Leerwerkplaats bereiken door met onderzoek en onderwijs te werken aan innovatie van de zorg. “We beogen bij te dragen aan betere kwaliteit van zorg en betere kwaliteit van werk voor verpleegkundigen door in te zetten op een lerende en innoverende omgeving. We gaan met name samen innoveren op de thema’s taakdifferentiatie, zelfmanagement en ouderenzorg. De thema’s sluiten naadloos aan bij de onderzoekslijnen van de leerstoel verplegingswetenschap en het lectoraat”, verklaart dr. Nienke Bleijenberg, kwartiermaker Academische Werkplaats Verpleegkunde in de Wijk.

Verpleegkundigen van de toekomst
“Verpleegkundigen gaan samen met studenten, docenten en onderzoekers aan de slag om vraagstukken op te pakken, uiteraard in samenwerking met patiënten. We leiden verpleegkundig specialisten op, bieden aantrekkelijke stageplaatsen voor hbo-studenten verpleegkunde en we stimuleren verpleegkundig leiderschap. De verwachting is dat door de juiste inzet van de wijk- en praktijkverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten de doelmatigheid van de eerstelijnszorg aanzienlijk kan worden verbeterd”, stelt Bleijenberg. “Kortom, de juiste zorg op de juiste plek door de juiste professional, in een aantrekkelijke werkomgeving waar verpleegkundigen van de toekomst worden opgeleid!”

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *