Informatie voor zwangeren om te komen tot weloverwogen keuzes

Informatie voor zwangeren om te komen tot weloverwogen keuzes

Datum: 10 september 2019

Elke zwangere vrouw komt voor veel beslissingen te staan. Er zijn zeer veel zaken waarover elke aanstaande moeder een besluit moet nemen. Om de zwangere te ondersteunen bij het maken van een weloverwogen keuze is de pagina ‘zelf keuzes maken’ ontwikkeld. Tegelijk een prima ondersteuning voor verloskundigen om te komen tot gedeelde besluitvorming. Daarnaast heeft de KNOV deze zomer enkele nieuwe voorlichtingsfilms voor zwangeren uitgebracht.

Wil de zwangere wel of geen onderzoek naar aangeboren aandoeningen? Wil ze thuis bevallen, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis? Hoe staat ze tegenover over pijnbehandeling tijdens de bevalling? Tal van zaken die aan bod komen op de webpagina ‘zelf keuzes maken.’ Deze is nu toegevoegd aan de cliëntenwebsite deverloskundige.nl, een site van de KNOV. Deze pagina biedt zwangeren praktische handvatten hoe zij zelf tot goede, weloverwogen keuzes kunnen komen tijdens de zwangerschap, de bevalling en voor de periode daarna.

Eenduidige informatie
Verloskundigen willen zwangeren goede kwaliteit van zorg bieden met persoonlijke aandacht. De zwangere bespreekt met de verloskundige wat haar  voorkeuren rondom de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Juist om te komen tot die gezamenlijke besluitvorming op basis van de keuzes van de zwangere is de pagina ‘Zelf keuzes maken’ een prima handvat. Met als bijkomend voordeel dat het gaat om eenduidige informatie. Want het is van belang dat verloskundigen heldere eenduidige informatie geven aan de zwangeren.

Nieuwe voorlichtingsfilms
De KNOV heeft in samenwerking geboorteprofessionals, waaronder verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden deze zomer een aantal nieuwe voorlichtingsfilms voor zwangeren uitgebracht. Dit zijn:

Wanneer bellen?
Pijnbestrijding in het ziekenhuis
Inleiden

De films vormen een onderdeel van de filmreeks ‘Zwanger in Nederland‘. Begin 2019 werden al de films over ‘Gezond zwanger worden’ en ‘Gezond zwanger zijn’, ‘Omgaan met weeën’ en ‘Kraamzorg’ gelanceerd.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *