“Ik heb geen lastige SOLK-patiënten”

“Ik heb geen lastige SOLK-patiënten”

Datum: 6 oktober 2015

tim_olde_hartman_zorgenzOp weg naar het congres dat vier ROS’en op 4 november organiseren over SOLK – Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten – verschijnt een vierdelige serie interviews. Zorgenz neemt de interviews over. In deel 1 zegt Solk-expert Tim Olde Hartman: “Ik heb geen lastige SOLK-patiënten.”

Hoe dat komt legt hij uit tijdens het SOLK-congres op 4 november 2015 in Zwolle. Tim Olde Hartman is huisarts in Nijmegen en wetenschappelijk onderzoeker bij het Radboudumc. Hij komt in zijn praktijk patiënten met onverklaarde klachten tegen, hij promoveerde op dit onderwerp en is auteur van de NHG standaard SOLK.

SOLK: niet te verklaren?
Op de vraag waarom dit congres interessant is voor de eerste lijn, antwoordt Tim Olde Hartman dat elk congres over SOLK interessant is. “Elke zorgverlener heeft te maken met SOLK-patiënten. Huisartsen meer dan andere zorgverleners in de eerste lijn en dat komt omdat wij vaak de eersten zijn die een patiënt met klachten zien. Wat er dan gebeurt, is cruciaal voor de patiënt. Is er een vooroordeel, onbegrip, weinig kennis, vaardigheid of onmacht, dan heeft dan direct gevolgen. De patiënt is ontevreden en belandt vaak in een heel medisch circuit, terwijl de huisarts met een ‘lastige’ patiënt blijft zitten.”

SOLK: wel te behandelen
“Onterecht”, vertelt Tim bevlogen verder, “want een SOLK-patiënt is juist buitengewoon interessant. Bij een eerste consult snap ik vaak geen hout van de klachten, maar ik wil de patiënt kunnen begrijpen. Ik praat met de patiënt, luister, geef aandacht en support. Zo ga ik samen met de patiënt op zoek naar een verklaring. Dat vraagt inspanning en tijd. De NHG-standaard SOLK helpt daarbij.”

Nu investeren, later de winst
“Ik ben ervan overtuigd dat wij als huisartsen SOLK-patiënten serieus moeten nemen. De investering die we doen, verdienen we later terug. Want een goed behandelde SOLK-patiënt zie ik minder snel terug op mijn spreekuur. Hoe ik communicatietools, modellen en de NHG-standaard gebruik, leg ik uit tijdens het congres.”

Doet wat met de kosten
Als SOLK-expert is Tim Olde Hartrman ook betrokken bij de huisartsenopleiding. Hij leverde een bijdrage aan het opleidingsplan en doceert over de behandeling van SOLK. “Een waardevolle investering, want als we huisartsen opleiden goed met SOLK-patiënten om te gaan, levert dat winst op. Patiënten komen minder in een vicieuze medische cirkel terecht en dat doet wat met de kosten. Maar nog belangrijker: patiënten voelen zich beter, zijn meer tevreden en de kwaliteit van leven neemt toe.” Hij beveelt eerstelijns zorgverleners aan het SOLK-congres bij te wonen om kennis en energie op te doen om SOLK-patiënten beter en naar tevredenheid te kunnen behandelen. Zie hier het PROGRAMMA van het congres dat door Caransscoop, Progez, ELANN en ROSET wordt georganiseerd.

Sonja Zeilmaker, Caransscoop

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *