ICT-projecten winnaars Eerstelijns Transformatieprijs

ICT-projecten winnaars Eerstelijns Transformatieprijs

Datum: 31 oktober 2014

eerstelijns_transformatieprijs_zorgenzICT-TOEPASSINGEN – In Almere zijn vandaag tijdens het door het Jan van Es Instituut georganiseerde congres de Eerstelijns Transformatieprijzen uitgereikt. Het zijn door PharmaPartners gesponsorde prijzen voor ICT-toepassingen die het afgelopen jaar de kwaliteit van zorg sterk hebben verbeterd en als een change agent hebben gefungeerd. De hoofdprijs van € 5.000 gaat naar eGPO, het elektronisch gestructureerde patiëntenoverleg. Het project eLabEL krijgt de high potential prijs ter waarde van € 2.500.

Anita Dellebeke en Ria Hofstede van Woonzorg Haaglanden namen de € 5.000 in ontvangst. Het project eGPO is een digitaal instrument voor communicatie over zorgplannen. De doelen zijn: (1) het realiseren van het vergroten van effectiviteit, doelmatigheid en doeltreffendheid in de zorg; (2) arbeidsbesparing en productiviteitsverhoging; (3) het vergroten van zelfregie, zelfmanagement, participatie en zelfzorg door de patiënt/cliënt.

Beoordeling jury
De doelgroep zijn alle inwoners van regio Haaglanden die multidisciplinaire zorg nodig hebben, hun mantelzorgers en hun professionals die hen met zorg en ondersteuning omringen. Het bijzondere van dit project is volgens de jury dat het direct bijdraagt aan het verbeteren van het primaire proces en het patiënten perspectief is heel duidelijk aanwezig. Het heeft een solide business case en kan rekenen op een groot draagvlak bij eerstelijns organisaties, waardoor de kans op verduurzaming erg groot is. De winnaar heeft een handzame tool gemaakt en een grote groep (nu ca. 120 professionals) weten te bereiken. Het project slaat goed aan en verwachting is dat het reeds bereikte succes slechts een eerste stap is naar meer.

High potential
Voor het project elabEL waren Martine Huygens en Yvonne Jansen naar het congres in Almere gekomen. Het is een gezamenlijk initiatief van Maastricht University, Universiteit Twente, TNO en NIVEL. eLabEL richt zich op de grootschalige implementatie van bestaande zorg technologieën en eHealth applicaties in de eerstelijnszorg. In het kader van het project zullen tien grote eerstelijns gezondheidscentra ingericht worden als ‘Living Lab’. Samen met professionals, patiënten en bedrijven wordt een pakket van technologieën samengesteld, die op een geïntegreerde manier kunnen worden aangeboden in de eerste lijn. Het project komt volgens de jury als zeer inspirerend over, maar is nog te pril om al volledig mee te dingen voor de Eerstelijns Transformatieprijs.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *