Hulp om de terugvraagmethode vaker toe te passen

Hulp om de terugvraagmethode vaker toe te passen

Datum: 26 november 2018

Zorgverleners hebben soms het gevoel dat hun patiënten niet altijd hun adviezen opvolgen en het moeilijk vinden om zelf regie te nemen. De therapietrouw is laag, of patiënten hun medicijnen niet goed in. De terugvraagmethode helpt zorgverleners om te weten of hun boodschap goed is overgekomen. Pharos heeft een gratis poster en kaart die zorgverleners eraan herinnert om de terugvraagmethode vaker toe te passen.

Veel zorgverleners kennen de terugvraagmethode en zijn overtuigd van het nut, maar in de praktijk blijkt het toch lastig om deze gesprekstechniek bij patiënten toe te passen. Terwijl het een betrouwbare manier is om te checken of hun boodschap duidelijk is overgekomen bij de patiënt.

“Ik wil weten of ik het goed heb gezegd”
Het is goed om elke patiënt te vragen in eigen woorden te vertellen wat zojuist is besproken. Bij patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden is het extra belangrijk om begrijpelijk te communiceren. Terugvragen biedt een zorgverlener informatie om de boodschap zo nodig anders te formuleren of aan te vullen. Een voorbeeld van een terugvraag is: “Ik wil weten of ik het goed heb uitgelegd. Wilt u mij vertellen wat ik gezegd heb?”

Tips om de communicatie eenvoudig te houden:
1: Beperk je informatie
2: Vermijd jargon
3: Wees concreet

Oefenen vermindert handelingsverlegenheid
De Pharostraining ‘Effectief communiceren met laaggeletterden’ is uitgebreid met de terugvraagmethode. “Uiteraard was dit al een belangrijk onderdeel van onze trainingen. Met elkaar oefenen met de methode vermindert handelingsverlegenheid bij professionals, en leert dat het uiteindelijk tijd én betere zorg oplevert. De poster en kaart is voor de deelnemers een extra reminder om de terugvraagmethode in de dagelijkse praktijk toe te passen”, zegt Marian Moons, coördinator training en scholing van Pharos.

Onderzoek Beter omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden
In opdracht van ZonMw voerden Nivel en Amsterdam UMC onderzoek uit naar omgaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg. Het onderzoeksrapport biedt kennis, methoden en tools om beter om te gaan met beperkte gezondheidsvaardigheden in de curatieve zorg. Uit het onderzoek blijkt ook dat 99 procent van de zorgverleners de terugvraagmethode aanbeveelt.

Hier kunt u de gratis poster en kaart bestellen.

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *