Gemeenten willen minder doorverwijzingen jeugdzorg

Gemeenten willen minder doorverwijzingen jeugdzorg

Datum: 12 juni 2018

Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten wil een groot aantal steden dat huisartsen minder jongeren doorverwijzen naar jeugdzorg. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

Terneuzen, Eindhoven, Henglo, Enschede, Zoetermeer, Zaanstad, Leeuwarden kampen met miljoenentekorten voor de jeugdzorg. Voor Leeuwarden is het tekort gesteld op maar liefst 12 miljoen euro. Gezamenlijk luiden deze steden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen, meldt Trouw. De gemeenten vinden dat het decentraliseren van de jeugdzorg nog steeds goed uitpakt: meer opvoedondersteuning en schuldhulp vooraf, en in de eigen omgeving. Het is echter nog niet zo dat sociale wijkteams­­ dure behandelingen en opnames voorkomen, zoals de bedoeling was.

Minder doorverwijzen?
Huisartsen zouden minder kinderen moeten doorverwijzen, vinden de gemeenten. Maar ja: die doorverwijzigingen hebben natuurlijk wel altijd een reden, dus daar kan de oplossing toch niet liggen.
Ook zou het Rijk meer geld moeten bijdragen aan de jeugdzorg, aldus de gemeenten.

Groei gemeentefonds
Tijdens het kamerdebat over jeugdhulp op 31 mei jl. erkent minister De Jonge dat het bij sommige gemeenten financieel knelt. ‘Dat heeft te maken met de korting van 450 miljoen van afgelopen jaren’. Verder zijn door het verdeelmodel diverse gemeenten er erg op achteruitgegaan, maar zij zijn reeds gecompenseerd. Hij benadrukt dat er geen aparte regeling is voor elk apart onderdeel. ‘Dat betekent dat je soms goed uitkomt en soms niet zo goed uitkomt. Dan zie je dat gemeenten met een tekort op de jeugd bijvoorbeeld een overschot op Wmo heeft.’

Vanuit het Interbestuurlijk programma wordt een aparte voorziening van 200 miljoen euro ingericht. Belangrijker zijn de gemaakte kabinetsafspraken om het Gemeentefonds in vijf jaar met maar liefst 5,6 miljard euro te laten groeien. Dit jaar krijgen gemeenten al 1,3 miljard euro extra van het rijk. De inkomsten van gemeenten uit dit fonds nemen de komende jaren daardoor al met een kwart toe.  “De geschiedenis van het Gemeentefonds heeft nog nooit zo’n grote groei gekend als in deze kabinetsperiode’, aldus De Jonge. En gemeenten mogen dit geld vrij besteden en bepalen zelf aan welke domeinen.

Lastig begrip
Roland Friele heeft vanuit onderzoeksinstituut Nivel meegewerkt aan een eerste evaluatie van de Jeugdwet. “De conclusie was begin dit jaar inderdaad dat het beroep op specialisten nog niet is verminderd, en dat de inzet op preventie nog niet zichtbaar is.” Maar zo’n verandering kost gemeenten tijd, zegt hij. ‘Te weinig geld’ vindt hij een lastig begrip. “Vergroot je het aanbod, dan maken mensen daar gebruik van.”

Zie ook het artikel op ZorgenZ: RVS pleit voor verhoging leeftijdsgrens jeugdhulp

(Foto: Shutterstock)

 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *