Huisartsentekort verwacht in Twentse steden

Huisartsentekort verwacht in Twentse steden

Datum: 10 november 2018

De huisartsenzorg in Twente staat onder druk. Binnen nu en vijf jaar worden alleen al in Enschede en Almelo 18 praktijkhouders 65 jaar. De Huisartsenkring Twente vreest dat niet iedereen een opvolger vindt. Om te voorkomen dat patiënten straks zonder eigen dokter zitten, is de kring al langere tijd bezig met een hulpplan, samen met de ROS Roset, zorgverzekeraar en huisartsenposten.

Gezamenlijk wordt uitgewerkt hoe vertrekkende huisartsen goed kunnen worden begeleid met de afbouw en tegelijk beginnende artsen worden ondersteund met opbouw. Het is verstandig dat beiden tijdelijk samenwerken. De huisarts die wil stoppen, werkt bijvoorbeeld nog twee dagen mee. In Diepenheim is deze constructie in de praktijk uitgevoerd en daar zijn goede ervaringen mee opgedaan.

Problemen spelen nu reeds
De Huisartsenkring Twente wil gaten in de patiëntenzorg voorkomen. Ze denkt aan de inzet van nurse practitioners, die taken van de dokter overneemt, en aan extra ondersteuning bij administratie of ict. Meerdere Twentse huisartsen geven aan dat praktijkopvolging nu al een probleem is. In Wierden is per 1 oktober een praktijk gesloten omdat er geen opvolger is. In Rijssen zoekt een huisartsengroep al bijna twee jaar een nieuwe collega.

Tekort aan waarnemers
Een bijkomend probleem is het tekort aan waarnemers. Er zijn er nu honderd, op driehonderd praktijkhouders. De zzp’ers zijn niet verplicht om avond-, nacht- en weekenddiensten te draaien. Omdat die als stressvol en zwaar worden ervaren, pakken veel waarnemers alleen incidenteel een dienst om registratie te behouden. Dit heeft tot gevolg dat de praktijkhoudende huisartsen de meeste diensten moeten doen.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *