Huisartsen willen voor kleine kwalen samenwerken met drogisten

Huisartsen willen voor kleine kwalen samenwerken met drogisten

Datum: 1 april 2019

Huisartsen zijn positief over ondersteuning door de drogist als het gaat om kleine, veelvoorkomende gezondheidskwalen. Door patiënten met kleine kwalen vaker door te verwijzen naar de drogist blijft de zorg betaalbaar en heeft de huisarts meer tijd voor complexere zaken. Dat blijkt uit onderzoek van Initial Concept in opdracht van Pharmacon Examens.

Hoe kijken consumenten en huisartsen aan tegen zelfzorg, zelfzorggeneesmiddelen en de drogist? Dat is nu voor het eerst onderzocht. De opvallende resultaten zijn bekend gemaakt tijdens het congres 75 jaar Pharmacon op 19 maart in de Jaarbeurs in Utrecht. Dat zijn o.a.:

  • Bijna de helft (46 procent) van de huisartsen is positief over ondersteuning door de drogist, inclusief advies over welk zelfzorggeneesmiddel het meest geschikt is bij kleine kwalen;
  • Vier op de tien consumenten zijn voorstander van samenwerking tussen huisarts en drogist;
  • Ruim een kwart van de consumenten wordt door de huisarts doorverwezen naar de drogist;
  • Consumenten en patiënten waarderen de drogist hoger dan de apotheek op het gebied van onder meer toegankelijkheid, advies, prijs en gemak.

Juiste zorg op juiste plaats
Zelfzorggeneesmiddelen zijn geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn bij apotheker, drogist en supermarkt. Het gaat om geneesmiddelen voor kleine, veelvoorkomende gezondheidskwalen. Zelfzorg speelt een belangrijke rol om consument en patiënt meer regie over de eigen gezondheid te geven. Veel (bekostigde) zorg begint immers bij zelfzorg. Een goede samenwerking van de drogist als Erkend Specialist in Zelfzorg met de zorgaanbieders in de eerste lijn zal leiden tot meer juiste zorg op de juiste plaats.

Jalmar Wesselink, voorzitter van Pharmacon: “Consumenten en patiënten gaan voor aankoop van zelfzorggeneesmiddelen in de meeste gevallen naar de drogist. Twee derde van de consumenten vraagt ook advies aan de drogist over zelfzorggeneesmiddelen. Jaarlijks geven drogisten 64 miljoen zelfzorgadviezen en bij twijfel verwijzen drogisten door naar de huisarts. Consumenten waarderen de kennis van de drogist, die is opgeleid tot Erkend Specialist in Zelfzorg, als het gaat om advies over aankoop en gebruik van zelfzorggeneesmiddelen.”

Drogisten geven per jaar 64 miljoen zelfzorgadviezen. Bij twijfel verwijzen ze door naar de huisarts.

Investeren in kennis en adviesvaardigheid
De uitkomsten van het onderzoek zijn voor Pharmacon examens aanleiding te investeren in de kwaliteit van de kennis en adviesvaardigheid van de drogist. Ook pleit de organisatie om samen met de drogisterijbranche de samenwerking met huisartsen te versterken door de onderlinge doorverwijzingen te vereenvoudigen en digitale uitwisseling van aankoop en gebruik van zelfzorggeneesmiddelen mogelijk te maken.

Bekijk de resultaten van het onderzoek
Lees meer over samenwerking huisartsen en drogisten in het verslag van het jubileumcongres van Pharmacon

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *