Huisartsen zijn tevreden over ziekenhuizen

Huisartsen zijn tevreden over ziekenhuizen

Datum: 20 november 2018

Bij een verwijzing naar het ziekenhuis luisteren huisartsen heel goed naar wat patiënten willen. Het belangrijkste motief voor de huisarts is om te verwijzen naar het ziekenhuis waar de patiënt zelf het meest tevreden over is. Ook de eigen goede ervaringen van de huisarts, het ziekenhuis waar de patiënt gewoontegetrouw heen gaat en het meest dichtbij is, staan bovenin het lijstje van verwijsmotieven. Dit blijkt uit het imago-onderzoek van ziekenhuizen onder 1.700 huisartsen.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) een onderzoek laten uitvoeren naar het imago van ziekenhuizen onder huisartsen. Onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy ondervroeg 1.700 huisartsen naar hun ervaringen met ziekenhuizen in hun regio, met als hoofdvraag: Hoe kijken huisartsen aan tegen de ziekenhuisbranche en op basis waarvan verwijzen zij hun patiënten naar de ziekenhuizen?

Digitale uitgave met highlights
De belangrijkste uitkomsten staan vermeld in een digitale uitgave met daarbij zelfs een overzichtelijke infographic met de belangrijkste highligts.

Positieve aspecten
Huisartsen geven gemiddeld een 7,4 voor de ziekenhuizen waarmee ze contact hebben en waarnaar ze patiënten verwijzen. Nederlandse ziekenhuizen hebben volgens huisartsen een sterk imago en staan vooral bekend als deskundig en kwalitatief hoogwaardig. Dat goede imago van ziekenhuizen onder huisartsen wordt mede bepaald door de prettige contact, toegankelijke specialisten en goede samenwerking.

Over het algemeen beoordelen de huisartsen de ziekenhuizen als toegankelijk. Dit geldt in mindere mate voor de academische ziekenhuizen. Het contact tussen de huisarts en de medewerkers van het ziekenhuis is voornamelijk professioneel. Zowel de huisarts als zijn patiënten zijn positief over de bejegening door de medewerkers van het ziekenhuis.

Kritische opmerkingen
Uiteraard zijn er ook kritische geluiden van de zijde van de huisartsen. Zo kunnen ziekenhuizen op het gebied van efficiency en transparantie  wat hen betreft nog verder verbeteren. En slechts de helft van de huisartsen vindt volmondig dat ziekenhuizen de patiënt centraal stellen. Ruim een derde antwoordt hierop neutraal.

 

(Illustraties: uit het rapport)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *