Betere zorg hartfalen door samenwerking huisartsen en Bernhoven

Betere zorg hartfalen door samenwerking huisartsen en Bernhoven

Datum: 21 februari 2019

Huisartsen, aangesloten bij Zorggroep Synchroon, en de cardiologen van Ziekenhuis Bernhoven gaan samenwerken om de zorg voor patiënten met hartfalen sterk te verbeteren. Door goede afspraken over de zorg te combineren met innovatieve software en één gezamenlijk patiëntdossier, kan de stabiele hartfalenpatiënt vanaf nu grotendeels in de huisartsenpraktijk behandeld worden. Het resultaat is optimale afstemming van de zorg, minder ziekenhuisafspraken en een verbeterde kwaliteit van leven voor de patiënt.

Cardioloog Marcel Grosfeld is de aanjager van dit project: “Hartfalen is een ernstige aandoening. De pompfunctie van het hart gaat steeds verder achteruit waardoor de klachten van de patiënt verergeren. Met vroegtijdige herkenning van de aandoening en een op maat gesneden behandeling is de zorg de afgelopen jaren sterk verbeterd.”
Dat die zorg nóg beter kan, bewijzen de huisartsen en cardiologen in de regio Oss-Uden-Veghel. Door het maken van transmurale afspraken tussen cardiologen en huisartsen is het mogelijk geworden stabiele hartfalenpatiënten in de huisartsenpraktijk te behandelen, op afstand gemonitord door de cardioloog.

Behandeling nog meer persoonsgericht
De cardioloog stelt de diagnose hartfalen vast. Zodra de patiënt stabiel is, kan deze vervolgens verder worden begeleid door de huisarts. Daarmee behoort een groot deel van de vaak belastende afspraken in het ziekenhuis tot het verleden. Huisarts Dan Hoevenaars is als voorzitter van Zorggroep Synchroon nauw betrokken bij het project: “Met de inzet van de innovatieve software van Philips-Vital Health kunnen de huisarts en cardioloog met elkaar samenwerken in hetzelfde patiëntdossier. Daardoor wordt de behandeling nog meer persoonsgericht. Controle en behandeling gebeurt in het ziekenhuis als het moet en bij de huisarts als het kan. Het uiteindelijke doel is een stabiele patiënt met een betere kwaliteit van leven en minder opnames in het ziekenhuis.”

Zorg wordt echt gedeeld
In het Brabants Dagblad zegt Hoevenaars: ‘We delen nu echt de zorg voor deze patiënten. Pas nog kwam er een patiënt op mijn spreekuur met klachten die misschien wel met hartfalen te maken hadden. Ik zag in het systeem meteen dat hij drie maanden geleden bij de cardioloog was geweest en kon dus meteen handelen.” Andersom werkt het ook: ,,Gegevens over bloeddruk die vanuit onze praktijk worden ingevoerd zijn direct te bekijken door de cardioloog in het ziekenhuis.”

Rol poh
Onderdeel van de gedeelde zorg is ook dat mensen met hartfalen nu minstens vier keer per jaar worden gezien door praktijkondersteuners van de huisarts. Dat geeft de cardiologen meer tijd en scheelt geld. ‘Als ik minder mensen zie, scheelt dat per jaar zo’n 340.000 euro, heb ik wel eens uitgerekend, zegt Grosfeld in het BD. ‘Dat geld kan beter naar de huisartsen.’ Die hebben voortaan ook de vrijheid om geheel naar eigen inzicht onderzoeken in het ziekenhuis aan te vragen, bijvoorbeeld een echo van het hart of hartritme-onderzoek. De uitslag daarvan ziet de cardioloog ook.

Nieuwe aanpak
Ziekenhuis Bernhoven, een Brabants middelgroot ziekenhuis, werkt nauw samen met huisartsen in de regio. Een aantal jaren geleden sloeg het ziekenhuis een nieuwe weg in: het verlagen van de zorgkosten door in te zetten om hogere kwaliteit van zorg. Zinnige zorg werd het streven. Zo zijn ervaren medisch specialisten vrijgemaakt voor de acute zorg en is chronische zorg naar de huisarts verplaatst, met een deel van het ziekenhuisbudget. Verder is de besluitvorming met de patiënt anders ingericht. Zij worden begeleid bij het maken van keuzen voor een optimale behandeling. Ook is de productieprikkel uit het ziekenhuis gehaald. Het uitgangspunt is steeds het verbeteren en niet het verminderen van zorg. De toekomst moet uitwijzen of dit model duurzaam is.

Lees hier het artikel in het Brabants Dagblad.

Lees hier een artikel in De Groene Amsterdammer over Ziekenhuis Bernhoven.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *