Huisartsen doen er schepje bovenop

Huisartsen doen er schepje bovenop

Datum: 18 november 2014

yvonne_guldemond_zorgenzDe proeftuin ‘Mijn zorg’ is een pilot gestart waarin veertien huisartspraktijken rond een aantal concrete onderwerpen anders gaan werken. “Dat wil zeggen: ze doen er een schepje bovenop. Met deze koploperspraktijken willen we bijdragen aan een beweging die zich richt op het leveren van patiëntvriendelijke, zinnige en zuinige zorg”, verklaart Yvonne Guldemond, medisch directeur van HOZL.

HOZL staat voor de Zorggroep Huisartsen Oostelijk Zuid-Limburg, die samen met Atrium MC, Huis voor de Zorg en CZ de proeftuin Mijn zorg vormt. In deze regio werken 132 huisartsen in 72 praktijken. Na een oproep hebben veertien praktijken zich aangemeld, met in totaal 100 duizend patiënten. Het worden huisartspraktijken 2.0 waarin huisartsen werken volgens de laatste inzichten, maar zich ook transparant en toetsbaar opstellen. Guldemond: “Deze praktijken zijn aangesloten bij de zorgregistratie eerste lijn van het NIVEL, ze werken volgens de NHG-standaarden en verwijzen patiënten door naar collega’s met bijzondere competenties. Verwijzen naar de tweede lijn gebeurt via een centraal planbureau. We krijgen zo samen met het ziekenhuis inzicht in het aantal verwijzingen en waarom een huisarts verwijst.”

Meer specialismen in PlusPunt
Samen met het pas geopende PlusPunt Medisch Centrum in Heerlen (Zorgenz; 6 oktober jl.) waar patiënten terechtkunnen voor een cardiologisch onderzoek, krijgt de beweging steeds meer gestalte. Guldemond vertelt dat vanaf januari ook andere medisch specialismen onderdak vinden in het centrum. Het gaat om dermatologie, KNO, kleine verrichtingen en interne geneeskunde, alsmede de begeleiding van de patiënten met hartfalen en atriumfibrilleren. In het eerste kwartaal van 2015 zal voorts in de oostelijke mijnstreek een centrum worden geopend dat zicht met eerstelijns pluszorg richt op ouderen. Het zijn de resultaten van de partijen die samenwerken in een integrale populatiegebonden aanpak, die leidt tot kwalitatief goede zorg en gezondheid en die de groei in de zorgkosten beperkt (Triple Aim).

(Foto: Yvonne Guldemond, medisch directeur HOZL)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *