Hoog Vlaams bezoek bij Huisarts en Zorg

Hoog Vlaams bezoek bij Huisarts en Zorg

Datum: 21 juli 2015

puck_fillekes_huisarts_en_zorg_zorgenzOp 21 juli was een belangrijke Vlaamse delegatie op bezoek bij zowel de zorggroep Huisarts en Zorg in Gorinchem als de ICT-dienstverlener VitalHealth in Ede. Onder leiding van het Vlaams digitale onderzoekscentrum iMinds oriënteerden politici, bestuurders en zorgverleners uit de eerste en tweede lijn zich op de ketenzorg in Nederland, de daarin niet meer weg te denken rol van een KIS en de toekomst met zelfmanagement.

Health is een van de terreinen van iMinds, waarbij in het digitaal onderzoek kan worden gebouwd op de expertise van ruim 900 onderzoekers aan vijf Vlaamse universiteiten. Dat blijkt echter onvoldoende om de eerste lijn in België te moderniseren. Op de Belgische Nationale Feestdag hing de 25 vrouwen en mannen tellende groep in het Gorcumse Beatrix Ziekenhuis aan de lippen van Puck Fillekes (foto), de algemeen directeur van Huisarts en Zorg, en van Ria van Andel, de praktijkondersteuner die een uitleg gaf over de dagelijkse praktijk in de ketenzorg voor chronische patiënten met diabetes, cvrm en copd.

Solo versus integratie
Er is dan ook een wereld van verschil tussen de Vlaamse en de Nederlandse eerste lijn. Meest typerend daarin is de vraag van Vlaamse kant: wat is een poh? Terwijl voor het lidmaatschap van Huisarts en Zorg het hebben van een praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk een voorwaarde is. Dat is hier algemeen geaccepteerd en daarom zijn ook alle 74 huisartsen in het verzorgingsgebied dat delen van de provincies Utrecht, Noord-Brabant en Zuid-Holland overlapt (160.000 inwoners), lid van de zorggroep. In Vlaanderen zijn het vooral praktijken van solerende huisartsen met naast de doktersassistente weinig of geen ondersteuning. Die ondersteuning bieden zorggroepen in Nederland volop, bijvoorbeeld in de eerstelijns-ggz, met een assistentenpool, scholing en deskundigheidsbevordering en een gedeeld keteninformatiesysteem (KIS).

Praat makkelijker met elkaar
Puck Fillekes en Ria van Andel benadrukten tijdens de ontmoeting het belang van ICT in de begeleiding van chronische patiënten. “Er worden door de zorggroep contracten gesloten met de preferente zorgverzekeraar waarin de zorg met steeds meer data moet worden verantwoord. De zorggroep contracteert vervolgens derden in de ketenzorg, zoals een podotherapeut, een fysiotherapeut, een diagnostische centrum, een diëtist en een te consulteren specialist. Alle informatie over de zorg rond de patiënt dient te worden geregistreerd en moet toegankelijk zijn. Wij hebben als zorggroep voor het keteninformatiesysteem van VitalHealth gekozen, dan praat het gewoon makkelijker met elkaar.”

Zelfmanagement en e-Vita
“Daarmee zijn we er nog niet,” legt Puck Fillekes uit. “We zitten in Nederland volop in de transitie en er komt heel veel af op de huisartsenpraktijken. De ouderenzorg, de ggz, de samenwerking met wijkverpleegkundigen, het zijn een paar voorbeelden waar we als regionale huisartsenvereniging niet omheen kunnen. Vergeet niet de opdracht die wij met substitutie hebben, de overname van de zorg in de eerste lijn die eerder in het ziekenhuis werd geleverd. Dan is ICT niet weg te denken.” Tijdens het intensieve gesprek met de Vlaamse delegatie in de wachtkamer van de huisartsenpost in Gorinchen, die onderdeel uitmaakt van de zorggroep, blikt ze even vooruit. “We zullen delen van de zorg aan de patiënt moeten kunnen overdragen, het zelfmanagement. Daarom oriënteren wij ons op e-Vita van VitalHealth. Het is een proces: van ketenzorg naar regiozorg, voor een populatie waarin de patiënt centraal staat. Om in het Vlaamse beeld te blijven: we zullen de patiënt die we met de zorgstraten voor copd, diabetes en cvrm in friten sneden, weer terug moeten vormen tot een hele aardappel.”

Kees Kommer

(Fotografie: Studio Oostrum)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *