Het Roer Moet Om: meer tijd voor patiënt keihard punt

Het Roer Moet Om: meer tijd voor patiënt keihard punt

Datum: 24 januari 2018

Een herijking van de kernwaarden van het huisartsenvak, van de functie en taken van de huisarts, de Trechter van Verdunning en Argumentenkaart als instrumenten gebruiken om de bureaucratie te bestrijden, het beoordelen van de accrediteringsmodellen en de nieuwe hoofdlijnenakkoorden. Dit zijn een paar belangrijke kwesties die dit jaar bovenaan de agenda staan van Het Roer Moet Om (HRMO). Het actiecomité hoopt na de zomer weer een nationaal debat over de zorg te organiseren.

Heeft een beleidsmaatregel wel nut? Gaan we een administratieve handeling wel of niet uitvoeren? Het Roer Moet Om hoopt dat huisartsen dit jaar eenduidige en simpele instrumenten als de Trechter van Verdunning en de Argumentenkaart gaan gebruiken om deze vragen te beantwoorden.

De NHG Praktijkaccreditering (NPA) en andere certificeerders komen met afgeslankte accrediteringsmodellen. Het HRMO gaat deze modellen beoordelen. ‘Bemoedigend geluid is alvast dat de NPA voor hun afslankoperatie zelf ook al de Trechter van Verdunning heeft ingezet’, vermeldt de nieuwsbrief van HRMO.

Meer tijd voor de patiënt: keihard punt
Wat verwacht HRMO van de zorgverzekeraars? Dit jaar worden er weer nieuwe akkoorden op hoofdlijnen afgesproken. HRMO gaat de zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid en rol. ‘Er moeten randvoorwaarden komen voor investeringen in ons nieuwe kwaliteitssysteem, meer tijd voor de patiënt etc. Dat wordt een keihard punt!’

Politiek: maak een keuze
HRMO wil de politiek aanspreken op het maken van keuzes: HRMO doet onderzoek welke systemen en gedragingen in de zorg leiden tot wantrouwen en het beperken van de ruimte van professionals. ‘Welke belangen en machtsposities spelen hier een rol, wie hebben belang bij het in stand houden van een geldverslindende en controlerende tussenlaag in de maatschappij?’ HRMO wil hierover na de zomer, net als vorig jaar, in Carré een nationaal politiek debat organiseren. ZorgenZ was destijds bij dit debat om verslag te doen: Meer verplichte samenwerking en geen concurrentie meer.

ICT moet ondersteunen en niet hinderen
Meer grip op de HIS’en is nodig, stelt HRMO. ‘ICT moet ons ondersteunen, niet hinderen. In ons dagelijks werk en voor innovatie en vooruitgang in ons vak. Er is inmiddels zoveel mogelijk, helaas niet bij onze HIS’en! Ook de aanscherping van privacyregels vragen om meer eigen regie op ICT- gebied. Bijvoorbeeld met behulp van de inzet van de O&I-gelden per regio.’

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *