Het innemen van medicatie is cruciaal bij hart- en vaatziekten

Het innemen van medicatie is cruciaal bij hart- en vaatziekten

Datum: 15 december 2020

etalagebenen

Het correct innemen van medicatie lijkt misschien een eenvoudige of persoonlijke aangelegenheid, maar steeds meer Nederlanders nemen hun medicijnen niet volgens de voorschriften in. Echter is het niet innemen van medicatie (of het niet innemen van medicatie zoals voorgeschreven) een gecompliceerd en veelvoorkomend probleem bij mensen met hart- en vaatziekten. Zo zegt Mijngezondheidsgids.nl. “Wanneer patiënten met chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten niet de voorgeschreven medicatie nemen, kunnen de gevolgen ernstig zijn”. De bloeddruk moet bijvoorbeeld tussen bepaalde waardes gehouden worden, anders kan dit leiden tot hartaandoeningen, nierfalen en beroertes. Ook kan het niet innemen van antistollingsmiddelen zorgen voor ernstige aandoeningen, zoals etalagebenen. Mijngezondheidsgids.nl heeft onderzoek gedaan naar deze aandoening.

Redenen waarom mensen met hart- en vaatziekten hun medicatie niet innemen

Er zijn een aantal redenen waarom mensen zich niet houden aan de voorgeschreven manier van innemen. Sommige mensen vergeten het, anderen zijn niet overtuigd van de effectiviteit van de medicatie. Er zijn ook patiënten die bang zijn voor de bijwerkingen of moeite hebben met het innemen van de medicatie (vooral bij injecties of inhalatoren).

Sommigen patiënten hebben een combinatie van redenen om hun medicijnen niet in te nemen. Wat de reden ook is, mensen met hart- en vaatziekten kunnen door het niet innemen de potentiële voordelen en een goede kwaliteit van leven missen. Ook is het een probleem dat ze de bescherming tegen mogelijke toekomstige ziektes verliezen, of de patiënten krijgen ernstige gezondheidscomplicaties zoals coronair lijden.

Patiënten met hart- en vaatziekten aansporen om hun medicatie te nemen

Extra doktersbezoeken, bezoeken aan de eerste hulp en ziekenhuisopnames zijn allemaal gevolgen van slechte therapietrouw. Slechte therapietrouw kost de gezondheidszorg elk jaar veel geld, en het kost vele patiënten het leven. Het nemen van de voorgeschreven medicatie is een beslissing die de patiënt meestal zelf maakt. Het geeft ze de beste kans om de chronische aandoening te beheersen en de best mogelijke gezondheid te behouden. Een van de beste manieren om dit doel te bereiken is door met een arts of apotheker te praten over het medicijngebruik.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *