Het geheim van het IJslands preventiemodel

Het geheim van het IJslands preventiemodel

Datum: 27 maart 2019

In IJsland is het middelengebruik bij jongeren de laatste jaren spectaculair gedaald. Twintig jaar geleden waren IJslandse jongeren nog de grootverbruikers van Europa wat betreft drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle jongeren in Europa. Wat is het geheim van dat succes en kan het Nederlands preventiebeleid daar iets van leren? Het Trimbos Instituut heeft dit in kaart gebracht. In een factsheet staat een beschrijving van de het IJslandse aanpak, en welke aspecten van belang zijn bij de vertaling  naar de situatie in ons land.

IJsland en Nederland zijn verschillend in populatie en cultuur. Het model kan dus beslist niet één op één overgenomen worden, maar moet worden aangepast aan de Nederlandse situatie.

Wetenschappelijke inzichten
Het IJslandse preventiemodel is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten om alcohol-, tabak- en drugsgebruik van jongeren te voorkomen. Er is ingezet op lokale interventies die bekende risicofactoren voor middelengebruik verminderen. Sport is daar een belangrijk onderdeel van. Maar ook op beschermende factoren vanuit ouders en scholen, alsmede op het versterken van gemeenschappen.

Informatie in de factsheet
De factsheet beschrijft de daling van middelengebruik onder IJslandse jongeren in de laatste twintig jaar en hoe dit heeft kunnen plaatsvinden. Daarbij beschrijft het hoe deze ontwikkeling zich verhoudt tot het middelengebruik in Nederland. Ook gaat de factsheet in op mogelijke kansen voor preventie in ons land.

Leertraject met zes gemeenten
Het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) onderzoeken in een leertraject op welke manier het IJslandse preventiemodel kan worden overgenomen in Nederland. Daaraan nemen zes gemeenten deel: Amersfoort, Hardenberg, samenwerkingsverband Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden), Súdwest-Fryslân, Texel en Urk. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) subsidie beschikbaar gesteld voor dit nadere onderzoek.

Meer informatie
Wilt u op de hoogte blijven van de voortgang van het leertraject? Dan kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief via www.trimbos.nl/ijsland.

Zie ook het eerdere artikel op ZorgenZ: Zes gemeenten aan de slag met het IJslandse preventiemodel

(Foto: uit factheet)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *