Het is 2015. De nieuwe zorg gaat van start

Het is 2015. De nieuwe zorg gaat van start

Datum: 5 januari 2015

Gerry_de_Valk_ZorgenzCOLUMN GERRY DE VALK – Ik probeer me voor te stellen wat de nieuwe zorg gaat betekenen. Wordt het beter? Of juist niet? En voor wie wordt het dan precies beter? Of minder?

Inmiddels al weer drie jaar geleden ging mijn diëtistenbedrijf failliet. Misschien waren we onze tijd ver vooruit, was het wel een soort voorbode voor wat er nog komen gaat in de zorg. Immers, Minister Schippers besloot in de zomer van 2011 om dieetadvisering per 2012 uit het basispakket te halen. Voor mijn nog jonge bedrijf, met toch al 135 medewerkers op de loonlijst, was dit een al te doortastende vorm van besluiten nemen. Deze radicale verandering in overheidsbeleid konden we in zo’n korte tijd niet pareren.

Ook veel zelfstandige diëtistenpraktijken hebben in 2012 een financieel moeizaam jaar gehad en moesten genoegen nemen met een zeer karig belegde boterham (en nu niet zeggen dat dit laatste voor een diëtist best logisch is). Dat de minister een keer dieetadvies uit het basispakket zou halen, had ik wel verwacht. Maar er waren geen overbruggingsmaatregelen en ‘de verzekeraars zouden dieetadvies heus wel in hun aanvullende pakketten opnemen’. Mooi niet dus.

Zo verandert er elk jaar wel iets in de zorg. Maar waar tot nu toe meestal wat beperkte aanpassingen binnen je bedrijf voldoende waren, lijkt het er op dat vanaf dit jaar de veranderingen in de zorg echt impact gaan krijgen. En nu? Wachten tot het overwaait? Of waait het niet over en komt er een nieuwe ordening? Moeten eerst de zwakke zorgbroeders en zusters sneuvelen zodat er een hernieuwd zorglandschap kan ontstaan? En aan welke kant sta jij dan met jouw bedrijf? Eet jij of word je gegeten?

Wat ik weet: zorg dat je in je denken los komt van alles wat nu nog zo vanzelfsprekend lijkt en durf van gebaande paden af te wijken. De geldstromen die nu nog vanzelfsprekend zijn, kunnen over een jaar weg zijn. Dus als je alles blijft doen zoals je het altijd hebt gedaan, is de kans aanwezig dat je het niet gaat redden. Denk na over wat je anders kunt of beter kunt doen. En vraag hulp en advies als je niet weet waar te beginnen.

Gerry de Valk is ondernemer en interim manager in de zorg. Ze brengt mensen in beweging, is gedreven en creatief. Combineert ervaring in de uitzendbranche en de zorg. Denkt in kansen, zoekt naar oplossingen en verloochent haar Drentse afkomst met een Friese twist niet. Ze leidt het Leefstijlnetwerk.nl, dat klant en professional dichter bij elkaar brengt. Reageren? Stuur een mail naar gerrydevalk@leefstijlnetwerk.nl (of via LinkedIn).

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *