Herstelcirkel wint NDF Professor Lambertprijs

Herstelcirkel wint NDF Professor Lambertprijs

Datum: 21 maart 2018

Herstelcirkel in de wijk heeft de eerste NDF Professor Lambertsprijs gewonnen. De prijs is ingesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie. Het betreft een tweejaarlijkse prijs met een bedrag van € 5.000 voor een initiatief dat het verschil maakt voor mensen met diabetes. Herstelcirkel in de wijk is een nieuwe aanpak van diabeteszorg, waarbij mensen elkaar ondersteunen en zelf formuleren wat ze nodig hebben. Ontmedicalisering van de deelnemers is belangrijk.

ZorgenZ publiceerde eerder het artikel: Herstelcirkel in de wijk: een nieuwe aanpak van diabeteszorg. Daarin verklaart een huisarts: “De herstelcirkel is een succes omdat dit van mensen zelf uitgaat. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd om aan de slag te gaan, het wordt hen niet van bovenaf opgelegd. De groepsdynamiek speelt een belangrijke rol. Mensen steunen elkaar, beuren elkaar op als het met iemand even wat minder gaat. Ze zijn elkaar tot voorbeeld.”
Huisarts en onderzoeker van het Radboudumc Henk Schers zegt: “We hebben niet de illusie dat deze aanpak bij iedereen met diabetes past. Het werkt bij mensen die aan zichzelf willen werken, maar niet iedereen zit daar op te wachten. Ook voor mensen ouder dan tachtig is deze aanpak minder geschikt. Het is geen universele aanpak, maar daar moeten we sowieso vanaf.”

Praktisch en persoonsgericht
Professor Lamberts is bij de jurering betrokken: “Vinden we het normaal dat zoveel mensen diabetes type 2 krijgen, hebben en houden? Ik constateer dat we het met z’n allen steeds minder normaal beginnen te vinden. Herstelcirkel in de wijk past in die trend, het zet nieuw denken om in nieuw doen. Praktisch en persoonsgericht.”

Stichting geeft structuur
Binnenkort is het onderzoek naar de resultaten van de eerste Herstelcirkel klaar. Het rechtvaardigt de uitbouw van de coöperatieve aanpak; het is tijd om een goed apparaat op te bouwen om slagvaardig nieuwe coöperaties te ondersteunen.
Daartoe is afgelopen februari de Stichting Herstelcirkel in de wijk opgericht. Het hoofddoel van de stichting is het ondersteunen van Herstelcirkels met coaching, materialen, communicatie en belangenbehartiging.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *