Heb het als huisarts goed voor elkaar

Heb het als huisarts goed voor elkaar

Datum: 10 september 2019

Het is in het huisartsenvak soms een hele uitdaging om zowel lichamelijk als mentaal fit aan het werk te blijven en met plezier jezelf te blijven ontwikkelen. Als werkgever is een huisarts samen met zijn teamleden verantwoordelijk om ‘duurzaam inzetbaar’ te blijven. Wat houdt dat in? Hoe geef je dat vorm in dit in de dagelijkse praktijk? Het programma ‘Goed voor elkaar’ gaat daarop in. 

Het programma ‘Goed voor elkaar’ is een initiatief van de cao-partijen huisartsenzorg (LHV, InEen, NVDA, NVvPO, FNV en CNV) en de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH). De titel heeft een dubbele betekenis. Een huisarts moet het ‘goed voor elkaar hebben’. En in de huisartsenpraktijk moeten professionals ‘goed voor elkaar zijn’, zodat ze ook blijvend goed voor de patiënten kunnen zijn.

Praktische handvatten
Daarbij is het belangrijk dat werkgevers (huisartsen, dus) en werknemers op tijd met elkaar in gesprek gaan over de inhoud van het werk. Maar ook wat ieder nodig heeft om de werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren. Het programma ‘Goed voor elkaar’ komt met praktische handvatten. Over de dialoog die nodig is om inzetbaar te blijven. De middelen om het werkplezier te bevorderen. Maar ook: hoe blijf je fit en mentaal krachtig? En wat zijn de mogelijkheden tot scholing of verbreding?

Serie interviews
Het programma ‘Goed voor elkaar’ start met een serie van vier interviews. Daarin wordt besproken hoe huisartsen, poh’s en doktersassistenten als team samen elke dag hun werk doen en inrichten, zodat ze fluitend naar het werk blijven gaan. Het eerste interview is met huisarts Bart Maats, huisarts in Gorredijk. Hij vertelt daarin onder meer over de kracht van het delegeren. De komende weken volgen de andere interviews op de site van de LHV.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *