Handreiking implementatie de juiste zorg op de juiste plek

Handreiking implementatie de juiste zorg op de juiste plek

Datum: 20 september 2019

Medisch specialisten en huisartsen maken steeds vaker afspraken om patiënten de juiste zorg op de juiste plek te geven. De Federatie Medisch Specialisten (FMS) en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben daarom gezamenlijk de Handreiking ‘Implementatie juiste zorg op de juiste plek’ ontwikkeld. Deze biedt handvatten en adviezen voor projecten die ‘juiste zorg op de juiste plek’ bewerkstelligen. Inclusief een format voor een projectplan en rekenvoorbeelden. 

De handreiking is op 18 september aangeboden aan minister Bruins voor Medische Zorg. Dat leverde een zeer positieve reactie op. ‘Ik vind het een origineel idee van medisch specialisten en huisartsen om praktische handvatten te ontwikkelen om samenwerking te bevorderen. Dat is altijd goed. Ik leg een stapel exemplaren op mijn tafel. Elke huisarts of specialist die ik over de vloer krijg geef ik er eentje mee.’

Meer dan alleen verplaatsen van zorg
Komen tot de’ juiste zorg op de juiste plek’ gaat verder dan alleen het verplaatsen van zorg. Er zijn de financiële middelen, artsen en het benodigde personeel nodig. Een medisch specialist en een huisarts kunnen met de handreiking samen een plan maken. Het document bevat een stappenplan om te komen van projectidee tot uitvoering. Met een format voor een projectplan. De handreiking helpt in kaart te brengen welke kosten en investeringen nodig zijn. En wat de te verwachten resultaten zijn, zowel kwalitatief als financieel. Met deze gegevens kunnen de zorgverleners gemakkelijker met de zorgverzekeraar overleggen over de vergoeding.

Netwerk
De handreiking helpt medisch specialisten en huisartsen om een netwerk te vormen rondom patiënten. Zo’n netwerk is een goede, zo niet de beste manier om juiste zorg op de juiste plek te realiseren. Goede samenwerking komt lokaal en regionaal tot stand als huisartsen en medisch specialisten elkaar ‘vinden’ in de behoefte om zorg gezamenlijk op te pakken.

Zie de handreiking Implementatie Juiste zorg op de juiste plek

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *